Beekdalherstel Poppelsche Leij
Kennisgeving voornemen beekdalherstelproject Poppelsche Leij en participatie projectbesluit
Op 21 november 2024 maakte de provincie Noord-Brabant bekend dat de provincie samen met Waterschap De Dommel de natuur in een deel van het beekdal van de Poppelsche Leij gaat verbeteren. De eerste stap is het onderzoeken van de verschillende mogelijkheden. Daarover informeren we je graag.
Het gebied rond de Poppelsche Leij staat in nauwe verbinding met het Natura2000-gebied Regte Heide en Riels Laag. Uit onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van de natuur in dit Natura2000-gebied de laatste jaren achteruit gaat. Er zijn maatregelen nodig om de bijzondere natuurtypen in het gebied te behouden en de natuur te herstellen.
Daarom starten we met de voorbereidingen voor het beekdalherstelproject Poppelsche Leij. Sinds het voorjaar van 2024 werken we samen met verschillende overheden en organisaties in de omgeving aan de start van dit project.
Waar?
Het beekdal van de Poppelsche Leij ligt in het zuidwesten van Goirle. Het projectgebied bestaat uit een deel van de Poppelsche Leij (2,6 km) en gebieden die daaraan grenzen, zoals het Natura2000-gebied Regte Heide en Riels Laag. In het zuiden is het Nieuwkerksbaantje de grens van het projectgebied. Aan de oostkant de provinciale weg N630 tussen Goirle en Poppel.
Wat doen we en waarom?
Het belangrijkste doel van het beekdalherstelproject Poppelsche Leij is behoud, herstel en versterking van de bijzondere natuurwaarden in het Natura2000-gebied Regte Heide en Riels Laag.
We proberen een watersysteem te maken dat klimaat robuust is. Dit betekent aan de ene kant dat we water langer vasthouden om droogte tegen te gaan. En aan de andere kant dat we water meer ruimte geven om wateroverlast te voorkomen. Dit doen we door stukken grond langs de beek af te graven en op die plekken natte natuur te maken. Zo behouden en herstellen we plant- en diersoorten in het aangrenzende Natura2000-gebied. Maar ook in de beek en het beekdal. Denk aan soorten als de dopheide, kleine zonnedauw, dotterbloem, kamsalamander en riviergrondel.
Inrichtingsmaatregelen die we gaan onderzoeken zijn:
- Het aanpassen van de vorm en ligging van de Poppelsche Leij
- Het dempen en ondieper maken van de Poppelsche Leij
- Het verplaatsen van sommige andere sloten en greppels
- Het afgraven van de voedselrijke bovengrond
Het is de bedoeling dat de Poppelsche Leij uiteindelijk kronkelend haar weg vindt door het landschap. Dit zorgt voor meer afwisseling in het landschap voor planten en dieren. En de kwaliteit van het water verbetert. Zo wil Waterschap De Dommel voldoen aan Europese wettelijk verplichte natuur- en waterdoelen, zoals de Kaderrichtlijn Water en Natura2000. Daarnaast streven we naar de realisatie van het Natuurnetwerk en natte natuurparels voor 2027.
Wanneer?
Momenteel bezig: 2024
Start project: eerste verkenning en kennisgeving
Momenteel bezig: Najaar 2024
Gesprekken grondeigenaren, informatie verzamelen, voorbereiden onderzoeken en milieueffectrapport
Nog te doen: 2025 en 2026
Uitvoeren onderzoeken, Notitie Reikwijdte en Detailniveau en milieueffectrapport inclusief voorkeursalternatief
Nog te doen: 2027
Ontwerpen en ontwerpprojectplan gereed
Nog te doen: 2028 en 2029
Definitief projectbesluit en doorlopen procedures
Nog te doen: 2030
Start uitvoering
Met wie?
In dit project werken we samen met:
- Grondeigenaren in het projectgebied (agrariërs, particulieren, landgoedeigenaren en Stichting Brabants Landschap)
- Bewoners en omwonenden
- Gemeente Goirle
- ZLTO
- Verschillende organisaties, verenigingen en stichtingen binnen de gemeente Goirle
- Vlaamse overheden en organisaties
- Provincie Noord-Brabant
Het project wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Noord-Brabant.
Meer weten?
Neem contact op met de omgevingsmanager Nicole Pakker.
Mail: poppelscheleij@dommel.nl