Grondwaterstand
Om de voorraad grondwater te beschermen, houden we de grondwaterstanden continu in de gaten. Hieronder kun je zien hoe hoog of laag de grondwaterstanden nu zijn. Dat kan handig zijn wanneer je beregent met grondwater. En als je wilt weten of er aan de actuele grondwaterstanden regels verbonden zijn.
Stand: nu en vroeger
Met peilbuizen meten we dagelijks hoe hoog het grondwater staat. Dat meten gebeurt automatisch en op verschillende plekken in Brabant. Van elke meting vergelijken we de grondwaterstand van nu, met de standen in het verleden. Elk bolletje geeft aan of het daar droger, normaal of juist natter is dan gemiddeld voor de tijd van het jaar.
Uitleg gebruik kaart
- Je ziet het gebied van Waterschap De Dommel.
- Rechtsboven kun je peilbuizen aan of uit zetten. Rechtsonder staat wat elke kleur betekent. Inzoomen kan met de muis of met + en - (linksboven).
- Klik op een bolletje voor de grondwaterstand voor die plek. De wit-grijze lijn zijn de grondwaterstanden van elke dag in het afgelopen jaar. De stand van nu zie je helemaal rechts op de grafiek. Je kunt tot 12 maanden terugkijken. De gekleurde vlakken laten zien wat gemiddeld is op die plek, voor de tijd van het jaar.
Betekenis van de kleuren
De kleur van het bolletje geeft aan dat de grondwaterstand:
- Rood = erg droog: veel lager is dan gemiddeld voor deze periode van het jaar
- Oranje = droog : lager is dan gemiddeld voor deze periode van het jaar
- Groen = normaal: normaal of gebruikelijk is voor deze periode van het jaar
- Lichtblauw = nat: hoger is dan gemiddeld voor deze periode van het jaar
- Donkerblauw = erg nat: veel hoger is dan gemiddeld voor deze periode van het jaar
- Wit: Geen gegevens beschikbaar
Grondwaterstand en beregening (voorjaarsregeling)
Lage grondwaterstanden op 1 april kunnen reden zijn voor een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland. De grondwaterstanden meten we met peilbuizen. Voor elk meetpunt hebben we een ondergrens bepaald. Is op 1 april meer dan de helft van de peilen in een deelgebied lager (rood) dan de ondergrens die voor dat meetpunt is bepaald? Dan kan het waterschap op 1 april een verbod instellen voor grondwateronttrekking voor het beregenen van graslanden. Dat verbod geldt dan voor de maanden april en mei. Het waterschap neemt een besluit per deelgebied.
Kijk bij de actuele onttrekkingsverboden of er tussen 1 april en 1 juni een verbod is.
Mis geen nieuws voor agrariërs
Wil je meer weten over wat er speelt op agrarisch gebied bij De Dommel, geen nieuws missen of ontdekken wat andere agrariërs in ons gebied doen?
Via deze onderstaande knop kun je je inschrijven en blijf je op de hoogte van nieuws in ons agrarisch gebied:
Je kunt je altijd uitschrijven.