Eerste inloopbijeenkomsten Natura 2000-project Dommeldal

Graag nodigen we je uit voor de eerste inloopbijeenkomsten over Natura 2000-project Dommeldal op maandag 28 oktober in Waalre/Riethoven en/of woensdag 30 oktober in Borkel en Schaft. Je komt dan meer te weten over de veranderingen in het Dommeldal gebied.

Extra bescherming is nodig voor het Dommeldal. Er komen namelijk bijzondere planten en/of diersoorten voor. Om dit te kunnen bieden, gaan we in het gebied aan het werk, vooral aan de Natura 2000-doelstellingen. Denk aan water langer vasthouden in het gebied, een betere waterkwaliteit en het uitbreiden van natuur.

We kijken daarnaast wat we nog meer kunnen doen en waar er kansen liggen. Ook willen we dat boeren een toekomst houden in het gebied. Een lastige, ruimtelijke puzzel dus om te leggen. Hoe kunnen we veranderingen gaan uitvoeren zodat ook de boeren in het gebied een gezonde toekomst houden? Maar ook zo dat we op het platteland kunnen blijven leven, het beleven en dat het landschap herkenbaar blijft? Samen werken we aan een mooie en gezonde omgeving van het Dommeldal. Zo kunnen we hier ook in de toekomst van blijven genieten.

In gesprek

Tijdens de eerste inloopbijeenkomsten gaan we graag in gesprek. Wij vertellen meer over de doelen van het project en hoe we je de komende tijd willen betrekken. Je kunt vragen stellen aan de experts die aanwezig zijn. En aangeven welke kansen en uitdagingen op het gebied van water, natuur en landbouw je ziet voor het Dommeldal. 

Datum: maandag 28 oktober 
Tijd: 19:00 tot 21:30 uur (inloop)                            
Locatie:  De lijnoliemolen van het Energiecentrum de Volmolen, Riethoven

Datum: woensdag 30 oktober 
Tijd: 19:00 tot 21:30 uur (inloop)                            
Locatie:  Dorpshuis d’n Teut, Borkel en Schaft

Samen werken aan een vitaal én aantrekkelijk Dommeldal

Het Dommeldal, ten zuiden van Eindhoven hoort voor een belangrijk deel bij van het Natura 2000-gebied ‘Groote Heide, Leenderbos, De Plateaux’. Deels beboste heide en vloeivelden en de beekdalen van de Beekloop, Dommel en Keersop kenmerken dit natuurgebied. De diversiteit in het landschap is enorm. Zo vind je er naast schitterende beekdalen en bossen ook historische landgoederen, molens en ander erfgoed. Het is daarom ook een gewild gebied onder vele wandelaars. Ook de agrarische bedrijven zijn beeldbepalend. In dit gebied zijn voornamelijk melkveehouders actief, maar het heeft ook een sterke akkerbouwsector. 

We willen dat mens en dier van dit gebied kan blijven genieten en een gezonde leefomgeving voor iedereen in de toekomst houden. Tijd om de handen ineen te slaan. Helaas kan niet alles overal. Er is letterlijk te weinig ruimte in het gebied voor alle opgaven en wensen. We moeten daarom keuzes maken voor dit Natura 2000-gebied. Het is een pittige klus om voor elkaar te krijgen. Maar samen kunnen we deze uitdagingen aangaan en komen tot oplossingen.

Slimme combinaties

Dit Natura 2000-gebied verdroogt en ontvangt te veel stikstof. Er is te weinig water beschikbaar in het gebied en de bodem- en waterkwaliteit zijn onvoldoende. Het gaat daardoor niet goed met de bijzondere dieren- en plantensoorten in het gebied. Daarom willen we snel aan de slag met maatregelen die we nu al kunnen nemen. We zoeken in en rondom het Natura 2000-gebied naar slimme combinaties van oplossingen voor voldoende en schoon water, sterkere natuur en de toekomst van de landbouw. Maatwerk kan nodig zijn. 

Gebiedsgerichte aanpak

Project Dommeldal is het eerste uitvoeringsproject binnen de gebiedsgerichte aanpak Grenscorridor. Hierin werken overheden, natuurorganisaties en boeren samen met de mensen en organisaties in het gebied. Doel is om bodem, water en lucht op orde te krijgen. Dat is belangrijk voor de natuur, het landschap, de landbouw en de gezondheid van de mensen. 

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rond het Dommeldal? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Dan kun je altijd contact met ons opnemen via dommeldal@dommel.nl