Bestrijden van exoot grote waternavel in Eindhoven

Op woensdag 18 december 2024 starten we met het bevriezen van de grote waternavel langs de Vestdijk in Eindhoven. De grote waternavel is een plant die niet thuishoort in Nederland. De plant komt uit Zuid-Amerika en is als vijverplant naar Nederland gehaald. De plant wortelt in de oever en/of de bodem en vormt van daaruit meterslange, drijvende matten van decimeters dik. Hierdoor kan licht en zuurstof niet meer doordringen in het water, waardoor andere ondergedoken waterplanten doodgaan. Daarnaast remmen de drijvende matten de aanvoer en afvoer van water.

Aanpak en mistvorming

Op de plekken waar de plant groeit, brengen we koelmiddel aan op de grond. Dit koelmiddel blijft in totaal twee weken liggen. Om de plant te bevriezen, bedekken we de plekken met een deken of zeil. Het kan zijn dat er tijdelijk een mist ontstaat. Dit kan opvallen, maar heeft geen schadelijke gevolgen.

Verlaagd waterpeil en nazorg

Om goed te kunnen werken, verlagen we tijdelijk het waterpeil in de Dommel. We houden de waterkwaliteit goed in de gaten. Na twee weken verwijderen we het deken of zeil en hopen we dat de plant door het bevriezen is afgestorven. Daarna starten we met de nazorg. Hierbij controleren we het gebied nauwkeurig en verwijderen we nieuwe plantjes met de hand als dat nodig is.

Zorg voor het milieu

We zorgen ervoor dat de werkzaamheden het milieu zo min mogelijk verstoren en houden het verloop van de werkzaamheden goed in de gaten.