De inhoud is geladen.

Wateroverlast

Wateroverlast

Het klimaat verandert en het weer wordt extremer. Periodes van droogte en hoogwater in het Dommelgebied wisselen elkaar af. Hevige regenbuien komen vaker voor. Van piekbuien tot langere perioden van veel regen. Het waterschap, gemeenten en inwoners zijn samen verantwoordelijk om wateroverlast tegen te gaan.

Wat kan ik doen bij wateroverlast?

Hieronder vind je een overzicht van wie je in welke situatie kunt bellen. Bij hevige regenval of storm wordt vaak het alarmnummer 112 gebeld. Bij levensbedreigende situaties is dat inderdaad de goede keuze. Toch zijn veel meldingen van wateroverlast niet direct levensbedreigend. Kijk wat voor jou van toepassing is. 

Wat kan ik doen bij wateroverlast? Enkele voorbeelden. Water in kelders en kruipruimtes regel je zelf. Verstopte riolering in huis regel je zelf. In de stad of het dorp water op straat meld je bij je gemeente. In het buitengebied een overstroomde beek of sloot meld je bij Waterschap De Dommel: 0411-618 618. Losliggende putdeksels op de weg, risico op kortsluiting of brand? Bel de brandweer: 0900-0904. Is er acuut gevaar? Bel 112 . Meer informatie op www.dommel.nl/wateroverlast

Wateroverlast melden

Als waterschap houden wij ons vooral bezig met de waterstanden in de grote waterlopen en beken en met de veiligheid van de keringen. Heb je een melding van wateroverlast? Neem contact met ons op of doe een melding via de onderstaande knop.  

Doe een melding

Natte kelder: wat nu? 

Als het veel en lang regent, stijgt de grondwaterstand. Een hoge grondwaterstand kan leiden tot water in kelders en kruipruimtes. Meer informatie over natte kelders en wat je ertegen kunt doen. 

Wat kun je van ons verwachten?

Wateroverlast is niet op elke plek in ons gebied te voorkomen. Wat kun je in natte periode van ons verwachten? 

Grondwaterstand

We houden de grondwaterstanden continu in de gaten. Dat doen we met peilbuizen in de grond, die elke dag data aanleveren. Bekijk hier de actuele grondwaterstand.

Na regen reageert het grondwater; dat stijgt langzaam. In beekdalen geeft dat eerder wateroverlast dan op de hogere gronden. In een dal zit grondwater dichter onder maaiveld.  

Liveblog wateroverlast

In een periode van flinke wateroverlast werken we met een liveblog. Daarin lees je kort hoe het ervoor staat in het Dommelgebied. Als er nieuws over de wateroverlast te melden is, staat dat in het liveblog. 

Veelgestelde vragen wateroverlast

Wil je weten hoe het komt dat je last hebt van water in je kelder of kruipruimte, wil je wateroverlast melden of heb je andere vragen over wateroverlast? Hieronder vind je antwoord op veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Waar kan ik wateroverlast melden?

Dit hangt af van het soort wateroverlast en de oorzaak daarvan. Lees in onze infographic met wie je contact kunt opnemen als er sprake is van wateroverlast. 

Kan ik mijn schade melden bij het waterschap?

Je kunt een schade melden bij het waterschap. Maar een schademelding leidt niet automatisch tot een schadevergoeding. Onze juristen beoordelen jouw schademelding en informeren je over de behandeling ervan. Schade door grondwater in kelders en kruipruimtes is voor risico van de eigenaar.

Ik heb last van water in mijn kelder of kruipruimte. Wat moet ik doen?

Probeer uit te zoeken waar het water vandaan komt. Woon je niet in de buurt van een beek of sloot en staat er geen water op straat? Dan komt het water in je kelder of kruipruimte waarschijnlijk door grondwater. Zorg voor een (dompel)pomp om het water uit je kelder of kruipruimte te pompen.

Woon je wél in de buurt van een beek of sloot en overstroomt de beek of sloot? Neem dan contact op met het waterschap.

Kan het water op straat niet weg? Neem dan contact op met je gemeente. Probeer het water met zandzakken of speciale waterschotten buiten de deur te houden.

Hoe komt het dat ik water in mijn kelder of kruipruimte heb?

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Na een lange regenperiode, stijgt het grondwater. Dan kunt u last krijgen van optrekkend vocht in de kelder of kruipruimte. Is de kelder niet waterdicht, dan trekt het (hoge) grondwater door de keldervloer en -muur heen. Zeker als er scheuren of gaatjes in zitten.

Maar een lekkende leiding kan ook het probleem zijn.

Een loodgieter of kelderspecialist kan helpen de oorzaak te vinden.

Kan het vaker voor gaan komen dat er water in mijn kelder of kruipruimte staat?

Het probleem van water in je kelder of kruipruimte kan vaker voorkomen nu het klimaat verandert. Winters met langere periodes van regen gaan we vaker meemaken. Ook zomerse piekbuien komen vaker voor.

Hoe voorkom ik dat ik (opnieuw) water in mijn kelder of kruipruimte krijg?

Je kunt je kelder of kruipruimte waterdicht laten maken. Dan loop je veel minder risico op een natte kelder bij een hoge grondwaterstand.  Neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf voor de mogelijkheden.  

Mijn straat staat onder water. Wat moet ik doen?

Probeer te achterhalen waar het water vandaan komt. Woon je in de buurt van een beek of sloot en stroomt de beek of sloot over? Neem dan contact met ons op.

Kan de riolering een regenbui niet aan? Neem contact op met je gemeente om de overlast te melden.

Dreigt het water je woning in te stromen? Probeer het water met zandzakken of speciale waterschotten buiten de deur te houden. 

Kan ik van het waterschap een pomp krijgen om water weg te pompen?

Nee, hier moet je zelf voor zorgen. De meeste bouwmarkten verkopen dit soort (dompel)pompen. Er zijn ook bedrijven waar je pompen kunt huren. 

Kan ik bij het waterschap zandzakken krijgen?

Nee, hier moet je zelf voor zorgen. De meeste bouwmarkten verkopen zandzakken. Je kunt ze ook online bestellen. 

Ik heb wateroverlast, dus ik wil mijn belasting niet betalen. Wat moet ik doen?

Alle inwoners van het waterschap betalen belasting. Ook als je wateroverlast hebt betaal je nog steeds voor het werk van het waterschap. Ben je het toch niet eens met de aanslag? Dan kun je hiertegen bezwaar maken. Dit kan binnen zes weken na dagtekening (datum) van de aanslag. Je moet dan wel aangeven waarom je het niet eens bent met de aanslag. 

Waarom moet ik belasting betalen als ik wateroverlast heb?

Alle inwoners van het waterschap betalen belasting. Een waterschap mag belasting heffen om de kosten voor de uitvoering van hun wettelijke taken te betalen. Met het geld van de watersysteemheffing beschermen we ons gebied tegen wateroverlast en overstromingen.

Heb je toch wateroverlast? Dan betaal je nog steeds voor het werk van het waterschap. Het betalen van de aanslagen is geregeld in de wet. Dit staat los van de manier waarop het waterschap zijn werk uitvoert, politieke beslissingen neemt of zijn beleid voert.