Nog niet overal in het Dommelgebied een goed onderhouden watersysteem
Voerde jij al slootonderhoud uit?
Waterschap De Dommel voert het onderhoud uit aan de belangrijkste beken en sloten in Midden-Brabant. Dit noemen we de A-watergangen. Voor de kleinere sloten (B-watergangen) zijn de aangrenzende eigenaren verantwoordelijk voor het slootonderhoud. Aan het begin van ieder jaar controleren wij steekproefsgewijs of het slootonderhoud door aangrenzende eigenaren voldoende is: de schouw. Uit deze controle blijkt dat het slootonderhoud nog niet overal in het Dommelgebied op orde is. En dat is wél belangrijk voor het voorkomen van wateroverlast.
Meer aanschrijvingen dan andere jaren
De controle van het slootonderhoud gebeurde dit jaar tussen 6 januari en 15 januari. Met slootonderhoud bedoelen we het maaien van de oevers en de bodem van de sloot. Maar ook het open houden van duikers. Het verwijderen van maaisel, planten en rommel uit de sloot. En zorgen dat de oever niet te steil is. Eind januari kregen 420 aangrenzende eigenaren een brief met het verzoek het slootonderhoud alsnog uit te voeren. Dit is meer dan andere jaren. Het gaat om 140 sloten verspreid door het hele Dommelgebied, waar op meerdere plekken sprake is van achterstallig onderhoud.
Nattigheid in het gebied
Het uitvoeren van slootonderhoud was nog nooit zo belangrijk als deze winter. En misschien ook nog nooit zo lastig door de natte omstandigheden. Daar hebben we zelf ook last van. Toch neemt dat niet weg dat het belangrijk is om te zorgen voor een goed onderhouden watersysteem. Begroeiing in beken en sloten vertraagt de afvoer van water. Net als een verstopte duiker. In goed onderhouden beken en sloten kan het water sneller weg. Zo verkleinen we de kans op wateroverlast.
De jaren 2023 en 2024 gaan de geschiedenis in als de natste jaren ooit. Op een aantal plekken in het Dommelgebied staat het grondwater nog steeds (erg) hoog voor de tijd van het jaar. Voor de toekomst werken we toe naar een watersysteem dat tegen een stootje kan. In hele natte én hele droge perioden. Maar de realiteit nu is dat iedere regenbui door de hoge grondwaterstanden opnieuw wateroverlast kan veroorzaken. En precies dat is de reden om niet te wachten met het uitvoeren van slootonderhoud.
Schouwsloten
Niet alle kleinere sloten zijn ook meteen schouwsloten. Een sloot is onderdeel van de schouw als er op die plek een (grote) kans is op wateroverlast. Op deze plekken levert wateroverlast niet alleen problemen op voor de aangrenzende eigenaar, maar vaak ook voor de omgeving. Daarom stuurden wij ondernemers, particulieren en terreinbeherende organisaties een aanschrijving om het slootonderhoud alsnog uit te voeren.
Laten we er samen voor zorgen dat we wateroverlast zo veel mogelijk voorkomen. Maar tegelijk ook water vasthouden op plekken waar dat kan. Bijvoorbeeld door na het uitvoeren van slootonderhoud meteen een stuwtje of een duikerschot te plaatsen. Zo kan het water weg als het anders voor overlast zorgt. En kan het water op drogere plekken in de grond trekken om het grondwater aan te vullen.