Bevers

Het gaat goed met de bever in Nederland. Ook in ons gebied komen we steeds meer (sporen van) bevers tegen. De bever is onderdeel van de inheemse fauna en daarmee een welkome soort in de Nederlandse natuur. 

Waterschap De Dommel biedt de bever daarom leefruimte waar dat kan. Bijvoorbeeld op plekken waar de bever met zijn dammen geen risico vormt voor de waterveiligheid. Ook bij ons onderhoudswerk houden we rekening met de aanwezigheid van de bever. Maar er is ook een keerzijde. Holen, gangen en dammen kunnen zorgen voor schade en risico’s.

Laat bevers en hun holen met rust

Zie je een bever of een beverhol? Laat het dier en zijn hol met rust. De bever is een beschermde diersoort. Je mag de bever, en zijn holen, gangen en dammen niet verstoren. Je mag een hol dus niet uitgraven of dichtmaken. Dit heeft ook geen zin, want bevers zijn erg slim. Ze maken gewoon een nieuw hol.   

Wil je melden dat er ergens een bever zit? Ga dan naar www.waarneming.nl.

Wees voorzichtig

Bevers graven grote holen en gangen. De ingang van een hol zit altijd onder water. Ze graven wel 20 meter of verder het land in. Rijd niet met een trekker of ander zwaar materieel in de buurt van een hol. Je kan plotseling in een hol of gang wegzakken. Dit kan ook gebeuren als je over het perceel loopt. Let vooral goed op langs de waterkant. Ook op plekken waar bevers aan bomen knaagden. Deze bomen kunnen makkelijk omvallen. 

We informeren je over bevers in jouw perceel

Onze collega's werken veel buiten. Zij zien veel beverholen en andere sporen. Zien zij een hol in de buurt van jouw grond? Dan vertellen ze dat aan je. Zo kunnen we ongelukken hopelijk voorkomen.

Ook wij mogen bevers niet zomaar verstoren

Wij kunnen en mogen niks doen aan een hol in de buurt van jouw grond. Wij mogen alleen wat doen als bevers belangrijke keringen beschadigen. Of als ze ons werk zo verstoren dat de kans op overstromingen groter wordt.

Wij onderzoeken wat we moeten doen

Als we beversporen zien, dan volgen wij een aantal stappen. 

  1. We onderzoeken of de bever zorgt voor een grotere kans op overstromingen. Dat is bijvoorbeeld zo als hij graaft in of bij een kering of kade. Of als het waterpeil in een beek veel stijgt door beverdammen. 
  2. Zorgt de bever voor een grotere kans op overstromingen? Dan kijken wij welke maatregelen we kunnen nemen. Zorgt de bever niet voor een grotere kans op overstromingen? Dan mogen wij niets doen.
  3. Als we maatregelen willen nemen, vragen we aan de provincie of dit mag. Het duurt zeker 24 uur voordat wij antwoord krijgen, maar het kan ook langer duren. 
  4. We gaan pas aan het werk als de provincie het goed vindt dat we maatregelen nemen. Daarbij moeten we ons houden aan strenge regels. Is de provincie het niet eens met de maatregelen? Dan doen wij niets.

Maatregelen kosten tijd

We moeten dus toestemming krijgen voor het nemen van maatregelen. Dat kost helaas tijd. Het nemen van maatregelen kan daarom weken duren.