Herstelprogramma Keringen Bossche Broek Zuid

Het waterschap moet ervoor zorgen dat alle keringen in het gebied op orde zijn en blijven. Keringen zijn er voor je veiligheid, beschermen je tegen overstromingen. Een kering is een soort 'dijk' en heeft als functie het tegenhouden van water. Deze beschermen gebouwen, wegen, landbouw en natuur tegen lokale wateroverlast. Sommige (oudere) keringen zijn niet meer goed. Dat komt bijvoorbeeld door hoge bomen op de kering, weggegraven stukken kering en aanwezige beplanting die bevers aantrekken. Daardoor zijn er reële risico’s dat de kering faalt tijdens hoogwater met wateroverlast en schade als gevolg. Daarom is er het Herstelprogramma Keringen om alle keringen ‘op orde’ te krijgen.

We gaan in totaal 85 kilometer kering herstellen. Dat is drie keer van Tilburg naar Eindhoven. We kunnen niet alles tegelijk. Daarom gaan we in verschillende fases aan de gang. Het Herstelprogramma Keringen Bossche Broek Zuid is het eerste project van het hele programma. Lees daar meer over op Herstelprogramma Keringen.

Ook rond waterbergingsgebied het Bossche Broek liggen keringen die nu niet op orde zijn. Dit waterbergingsgebied, bestaande uit het Bossche Broek Noord en het Bossche Broek Zuid, wordt ingezet om inwoners rond dit gebied te beschermen bij extreem hoge waterstanden. De keringen in het Bossche Broek, met name in het zuiden, hebben een groot risico op breken bij extreem hoog water op de Dommel.

Bevergaas om keringen te beschermen

Bevers kunnen flink wat schade aanbrengen aan onze keringen, waardoor ze kwetsbaarder worden. En met steeds extremer weer is dat een groot risico. 

Daarvoor hebben we een slimme oplossing: bevergaas. Dat is een speciaal gaas dat grof genoeg is om de natuur niet te verstoren, maar fijn genoeg om de graafplannen van bevers te dwarsbomen. Wil je weten hoe we dat bevergaas plaatsen? Bekijk dan onderstaande video. In deze video zie je hoe het bevergaas wordt geïnstalleerd bij de Vaantjesdijk aan de Dommelarm bij Out Herlaer. Zo zorgen we ervoor dat onze keringen weer stevig en veilig zijn.

Aanpak

Binnen periode van het Waterbeheerplan 5 2022 – 2027 gaan we groot onderhoud uitvoeren aan de keringen met de hoogste prioriteit. Dat zijn de keringen waar de meeste risico’s liggen voor wateroverlast en schade. Ook gaan we ervoor zorgen dat onze gestuurde waterbergingen in dit gebied (weer) voldoen aan de wettelijke norm.

Bij het herstel van de keringen leveren we maatwerk voor de cultuurhistorische en ecologische waarden. De instandhouding van de (herstelde) keringen leggen we vast in beheerplannen. Ook maken we afspraken met eigenaren over de zorgplicht van het onderhoud.

Met het herstelprogramma keringen brengt het waterschap de keringen op orde zodat ze klaar zijn voor de toekomst. Dit betekent dat we ze hoog en breed genoeg maken. Ze zijn dan sterk en stabiel genoeg om het water tegen te houden. Ook zijn de keringen dan goed te onderhouden. We zorgen voor een gesloten waterbergingsgebied. We doen er alles aan om je droge voeten te laten houden.

Het landschap verandert wel; de keringen zijn meer zichtbaar. Na de werkzaamheden zaaien we, waar we kunnen, de keringen in met een gras-, kruiden- en bloemzadenmengsel. Dit zorgt voor versterking van de kering. Het trekt ook insecten (waaronder wilde bijen), vogels en andere dieren aan. En die verspreiden zich weer naar andere gebieden. Zo dragen we bij aan het vergroten van de hoogwaterbescherming én de biodiversiteit.

Resultaat

In 2024 is groot onderhoud uitgevoerd op de keringen in het Bossche Broek Zuid, daar waar de meeste risico’s liggen voor wateroverlast en schade.

Planning

  1. Afgerond: Woensdag 7 februari 2024 tussen 16.00 - 20.00 uur.

    Inloopbijeenkomst Herstelprogramma Keringen en Herinrichting Natte Natuurparel Bossche Broek Zuid.

  2. Afgerond: 2023 - 2024

    Voorbereiding

  3. Momenteel bezig: 2024

    Uitvoering en afronding werkzaamheden.

  4. Nog te doen: 2025

    Nazorg en afsluitende inloopbijeenkomst.

Samenwerking

We werken in dit project in samenwerking en overleg met de grondeigenaren van de overige keringen. In het Bossche Broek Zuid zijn dit voornamelijk de terreinbeherende organisatie Brabants Landschap en de gemeente Sint-Michielsgestel. Maar ook agrariërs en particuliere grondeigenaren. Verder zijn voor overige keringen het Rijk en de provincie Noord-Brabant belanghebbenden. Dat is in de rol van regelgever en ook, in het Bossche Broek, als grondeigenaar (Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, provincie Noord-Brabant). Bescherming tegen wateroverlast, het ecologisch belang, genieten van de natuur en cultureel erfgoed zijn belangen die behartigd worden.  

Meer informatie

Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met Projectleider Xandor Eblé of Omgevingsmanager Christina Elich via Herstelkeringen@dommel.nl of  0411 618 618.

Zie ook: Informatie over het project Herinrichting Natte Natuurparel van Brabants Landschap. Hier staat ook contactinformatie voor specifieke vragen daarover.

Zie ook: Herstelprogramma Keringen