De inhoud is geladen.

De watertransitie

Water als basis in een veranderend klimaat

Midden-Brabant heeft een sterk watersysteem nodig. Dat opgewassen is tegen hele natte en hele droge perioden. Met ruimte voor water. En voldoende grondwater en oppervlaktewater, dat schoon en veilig is. Samen met inwoners, boeren, bedrijven en natuurorganisaties werken we de komende jaren in stappen naar een watersysteem dat tegen een stootje kan. Dit noemen we de watertransitie.

Hoe ziet dat sterke watersysteem van 2050 eruit?

  • Toegenomen grondwatervoorraad
  • Water infiltreert, zeker op de hoge koppen
  • Beken voeren minder snel water af
  • Natte en brede beekdalen
  • Schoon grond- en oppervlaktewater
  • Bruikbaar hemel- en afvalwater

Hoe pakken we het aan?

2050 lijkt nog ver weg, ruim een generatie verder. De toekomst begint nu. Voor een sterk watersysteem dat goed is voor inwoners, bedrijven, landbouw en natuur moeten we nú keuzes maken. 

Samen zetten we stapje voor stapje

De doelen voor 2050 bereiken we door samen te werken en rekening te houden met de kenmerken van het Dommelgebied. Niet alleen het waterschap gaat aan de slag, ook grondeigenaren, gemeenten, ondernemers en inwoners leveren een bijdrage. Samen leggen we de puzzel. 

Op weg naar 2050 

Stap voor stap werken we aan een sterk watersysteem in 2050 en bijbehorende regels. In de tijdlijn staat op hoofdlijnen welke aanpassingen en onderwerpen dit jaar op de bestuurlijke agenda staan. Uitgebreide informatie over de keuzes van het bestuur voor beleid en regels staat op deze website bij Bestuur. Daar vind je bijvoorbeeld de vergaderstukken, besluitenlijsten en agenda. Meer informatie staat ook onder Beleid en plannen

  1. Momenteel bezig: 2024

    In 2024 voerden we de Meldplicht kleine grondwaterput in om inzicht te krijgen in de kleine onttrekkingen in ons gebied. Dit inzicht helpt ons bij het voorkomen van verdere daling van ons kostbare grondwater. 

    In oktober is de Grondstrategie vastgesteld. Hierin staan de kaders voor het nieuwe grondbeleid. Daarin staat hoe het waterschap omgaat met verwerving en bezit van grond, en met beheer, schades en grondinstrumenten.

    Met het IJkmoment bepalen gewasschade stimuleren we ondernemers om gewassen op hun land te zetten die passen bij de situatie van water en bodem op die plek.  

  2. Nog te doen: 2025

    Ook in 2025 zetten we stappen in de watertransitie. Door het openstellen van de Stimuleringsregeling Landelijk Gebied maken we een watervriendelijke bedrijfsvoering aantrekkelijk voor agrarisch ondernemers. De regeling kan helpen om boerenbedrijven in ons gebied toekomstbestendiger te maken.  

    Samen met bedrijven, bewoners en gemeenten werken we aan de lange termijnvisie Schoon en Gezond Water. In 2025 stelt het bestuur van waterschap De Dommel deze visie vast. De visie is gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit en voldoende schoon water voor volgende generaties. Een opdracht voor ons allemaal.

    Ook blijven we werken met inwoners aan waterslimme keuzes in en om het huis en in de buurt.  

    In de Waterschapsverordening leggen we beleid en regelgeving vast die aansluit bij de doelen van de watertransitie.  

    Alleen het beleid en de regels van ons waterschap aanpassen is niet genoeg. Voor het halen van de doelen van de watertransitie zijn we ook afhankelijk van beleid en regels van andere overheden. Via contacten van onze bestuurders en ambtenaren proberen we het beleid en de regels van andere overheden te beïnvloeden.  

  3. Nog te doen: Kanteljaar 2030

    Vanaf 2030 breekt een nieuwe fase aan in de watertransitie. Deze periode vormt een kantelpunt van de watertransitie. Na 2030 zien we geen ruimte meer voor vrijblijvendheid. Dat vraagt om andere, strakkere regelgeving. Dit ga je vanaf 2030 terugzien in het beleid en de regels.   

  4. Nog te doen: 2050: Een sterk watersysteem voor het Dommelgebied

    Ook na 2050 blijven we natuurlijk werken aan een sterk watersysteem voor Midden-Brabant.  

Samen leggen we de puzzel

  • Agrariërs

    Ben jij boer/agrariër in het gebied van Waterschap De Dommel? Op deze pagina vind je interessante informatie.

  • Bedrijven(terreinen) en ondernemers

    Ben je ondernemer met een bedrijf in het gebied van Waterschap De Dommel? Hier vind je informatie over waterbesparing en verduurzaming van bedrijven(terreinen).

  • Gemeenten

    Informatie voor gemeenten in het Dommelgebied over de watertransitie.

  • Iedereen waterslim

    Wil jij als inwoner van het gebied van Waterschap De Dommel bijdragen aan voldoende en schoon water? Dat is makkelijker dan je denkt! Met kleine aanpassingen in en om huis kun je al veel bereiken.

Projecten

Dagelijks werken we aan schoon, voldoende en veilig water in ons gebied. Wil je meer weten over de projecten waar we aan werken? Bekijk dan het overzicht bij 'werk in uitvoering'. 

Werk in uitvoering

Nieuws over watertransitie