Genieten van kunst
Water en kunst doen allebei een beroep op je voorstellingsvermogen. Kunst langs water wordt gebruikt om te prikkelen. Een scheiding van waterwegen, een bijzonder uitzicht, een knooppunt van land en water. Je komt het op veel plekken tegen.
Andreas Schotelwandelroute in Esbeek
De Andreas Schotelwandelroute is een prachtige route van 3 of 10 kilometer door de omgeving van Esbeek. Je komt allerlei beelden tegen die te maken hebben met de werken van Andreas Schotel. Hij was een Rotterdamse kunstenaar (1896- 1984). Hij bracht hier vanaf 1924 tot aan zijn dood elk jaar de zomer door. Een groot gedeelte van deze route loopt door de bosrijke landgoederen Gorp en Roovert en De Utrecht. Meer informatie over deze route: Andreas Schotelwandelroute.
Het Beeld op Waterpark Groote Beerze
Op de rioolwaterzuivering in Hapert, onderdeel van Waterpark Groote Beerze, staat het kunstwerk Beeld. Het is van architect/kunstfilosoof Bob Arendsen. Door een grote roestvrijstalen lens zie je het beeld op het terrein erachter. In een oude ronde tank zie je rietplanten. De ronde tank stelt het zuiveringsproces voor, waarbij rioolwater door ronde tanks stroomt. Het riet staat voor het moerasbos. Dit zijn de vijvers met waterplanten en de rietsloten in dit waterpark. Zij zorgen voor een nazuivering van het rioolwater, voordat het naar de Beerze gaat. Het Beeld is gemaakt door smid Adriaan van der Rijdt. Zonlicht en regen zorgen voor een steeds veranderend ‘Beeld’.
Observatorium langs de Dommel in Sint-Oedenrode
Kunstenaar Frank Havermans bouwde dit observatorium aan de oever van de Dommel. Het is van beton met boomschors eromheen. Het staat een beetje in de grond. Door het lage uitkijkpunt lijkt het alsof je met je buik in het gras ligt. Aan de andere kant heeft Havermans een soort kijkgat gemaakt. Hierdoor zie je het water van de Dommel onder je stromen. Bij hoog water stroomt het vol, maar dat is geen probleem. Het water stroomt er ook weer uit. De kunstenaar kreeg het idee door omgevallen bomen langs De Dommel. Je bereikt het observatorium via het wandelpad aan het parkeerterrein van Ahrend.
‘SOH19 kunststof eieren in de vijver bij Technische Universiteit Eindhoven
In een vijver bij de ingang van het terrein van de Technische Universiteit drijven 88 zwarte kunststof eieren. Elk ei heeft een zonnepaneel. Het vermogen dat deze panelen samen leveren wordt gebruikt om een groot magneetveld op te wekken. Dit magneetveld tilt in het midden van de vijver een enorm beeld omhoog. De hoogte hangt af van de stand van de zon, de wind en de golfslag van het water. 's Nachts verdwijnt het onder water. Midden op een zomerse dag wiebelt het op een hoogte van drie meter statig op en neer.
Januskop in Reusel
Een Januskop is een oeroud symbool voor tegenstellingen en overgangen. De naam komt van de Romeinse god Janus. De Januskop van Reusel staat op 32 meter boven de zeespiegel. Het heeft twee gezichten die neerkijken op de twee stroomgebieden. Het vrouwengezicht kijkt richting België waar het water via de Nete naar de Schelde stroomt. Het mannengezicht kijkt naar het water van Waterschap De Dommel. Naar de plek waar de beken Reusel en Raamsloop samenkomen in de Dommel. Om daarna via de Maas in de Noordzee uit te komen.