Gewaskeuze heeft invloed op waterkwaliteit
Sommige teelten kunnen van invloed zijn op de waterkwaliteit. Het gaat dan niet om de teelt zelf. Maar om het gemiddelde gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. In het algemeen geldt dat een teelt waarbij niet of nauwelijks gespoten of bemest wordt, nauwelijks invloed heeft op de waterkwaliteit.
De Unie van Waterschappen heeft een landelijk meetnet gewasbeschermingsmiddelen (LM-GBM). Daarmee meten we als waterschappen de ontwikkelingen van gewasbeschermingsmiddelen. Je vindt ze in de Bestrijdingsmiddelenatlas.
Dalende trend stabiliseert
Landelijk zien we bij de glastuinbouw, akkerbouw, boomteelt en bollenteelt de meeste normoverschrijdingen. Bij mais en grasland, fruitteelt en wintertarwe zien we de minste normoverschrijdingen. De ontwikkeling laat zien dat er over alle sectoren minder overschrijdingen zijn. Maar de laatste jaren is dit stabiel en daalt het niet verder.
Controle op goed gebruik
Soms krijgen wij signalen van inwoners die zorgen hebben over de gezondheid. Het waterschap kan geen teelten bepalen of weigeren. Wel zijn er regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Die staan in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Het waterschap controleert op deze regels. En op goed gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op grond langs beken en sloten.
Projecten voor betere waterkwaliteit
Met de projecten Schoon Water voor Brabant en Bodem Up stimuleren we goed en minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Mis geen nieuws voor agrariërs
Dit artikel verscheen in onze nieuwsbrief Boeren met water. Wil je meer weten over wat er speelt op agrarisch gebied bij De Dommel, geen nieuws missen of ontdekken wat andere agrariërs in ons gebied doen? Dat kan! Via deze onderstaande knop kun je je inschrijven en blijf je op de hoogte van nieuws in ons agrarisch gebied:
Aanmelden agrarische nieuwsbrief
Je kunt je altijd uitschrijven.