Ecologische Verbindingszone Groote Waterloop
Waterschap De Dommel gaat de ecologische verbindingszone (EVZ) en natte natuurzone (NNZ) bij de Groote Waterloop herinrichten. Dit gebeurt samen met de omgeving, gemeente Boxtel en andere organisaties. Dieren en planten die afhankelijk zijn van water kunnen zich straks beter verplaatsen tussen natuurgebied de Scheeken en Natte Natuurparel Dommeldal.
Actueel
Aanleiding project
De Groote Waterloop is van oorsprong een gegraven beek om het water af te voeren uit het gebied. De beek ligt tussen Natte Natuurparel de Scheeken en Natte Natuurparel Dommeldal. Zo’n vijftien jaar geleden is de beek en delen van het beekdal heringericht als ecologische verbindingszone (EVZ) en natte natuurzone (NNZ). De verbinding dient als trekroute en als (tijdelijk) leef- en voorplantingsgebied. Er ontbreken belangrijke stapstenen. Dit zijn kleine natuurzones die door dieren gebruikt kunnen worden als leefgebied of om aan te sterken wanneer zij door het gebied trekken. Zij kunnen zich nu niet goed verplaatsen tussen de twee natuurgebieden en raken geïsoleerd.
Plangebied
De Groote Waterloop stroomt door gemeente Boxtel. Het projectgebied start vanaf de zuidzijde bij A2 tot aan de noordzijde waar de Groote Waterloop de Dommel in stroomt. De natuurzone heeft een wisselende breedte, van gemiddeld ongeveer 25 meter.
Aanpak
We werken samen met de omgeving en partners aan een plan. Vanuit de provincie Noord-Brabant zijn een aantal soorten dieren en planten aangewezen die zeker gebruik moeten kunnen maken van de verbindingszone. Daar gaan we de inrichting en het beheer op afstemmen. De kamsalamander, de kleine ijsvogelvlinder en waterspitsmuis moeten zich hier straks thuis voelen. Voorbeelden van maatregelen zijn het het aanleggen van poelen, natuurvriendelijke oevers, plasdras zones, houtwallen, struwelen en bloemrijke graslanden.
Uitvoering en werkzaamheden
In opdracht van Waterschap De Dommel voert aannemer Ploegam de werkzaamheden in twee fases uit.
Fase 1 - Afgerond
Ploegam heeft gemaaid en een aantal bomen langs de Groote Waterloop gerooid. Het hout van de bomen gebruikt Ploegam later voor het maken van de houtwallen.
Fase 2
Grondwerkzaamheden aan de Groote Waterloop en de poelen. Deze werkzaamheden hebben een doorlooptijd van 4 maanden. Ploegam werkt in deelgebieden. Voor de veiligheid sluit Ploegam het deelwerkgebied waarin zij werken tijdelijk af voor recreatie.
De aannemer werkt met graafmachines en heeft vrachtwagens nodig om de afgegraven grond te vervoeren. Ploegam probeert de overlast voor u zo veel mogelijk te beperken. Ze werken waar mogelijk met stiller een duurzamer elektrisch materiaal. Ze maken gebruik van grote rijplaten en rijden over de onderhoudspaden van de Groote Waterloop. Bij de in- en uitritten met de openbare wegen zorgt Ploegam voor een verkeersregelaar. Op onderstaande kaarten zijn de transportroutes per fase te zien.
Planning
Afgerond: 2021
Start project, voorbereiding verkenning en onderzoeken uitvoeren
Afgerond: Najaar 2022
Ideeën ophalen en ontwerpen. Planvorming
Afgerond: Eind 2023
Projectbesluit ligt ter inzage en vergunningen aanvragen
Afgerond: Februari 2024
Op 22 februari 2024 start Waterschap De Dommel met de voorbereidende werkzaamheden van het project EVZ Groote Waterloop. Aannemer Ploegam start met maaiwerkzaamheden en het rooien van een aantal bomen langs de Groote Waterloop.
Afgerond: April 2024
22 april 2024: Start grondwerkzaamheden aan de Groote Waterloop en de poelen.
Deze werkzaamheden hebben een doorlooptijd van 4 maanden.Momenteel bezig: September / oktober / november
Aanplanten gebied
Nog te doen: December 2024
Afronding project
Samenwerking
Het inrichten van Ecologische verbindingszone (EVZ) / Natte natuurzone (NNZ) Groote Waterloop is een gezamenlijke opgave van Waterschap De Dommel en gemeente Boxtel. We betrekken Brabants Landschap grondeigenaren, pachters, inwoners en verschillende belangenorganisaties.
Financiering
De realisatie van het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Noord-Brabant.
Meer informatie?
Heb je nog vragen, dan kan je contact opnemen met Wim Cardinaal (projectmanager) via e-mail wcardinaal@dommel.nl.