Heffing lozen van grondwater

Als je grondwater hebt geloosd dan moet je dit laten weten aan het waterschap. Je moet aangifte doen. Dat kan online met DigiD of eHerkenning. Onder aan deze pagina staat een uitleg. 

Doe aangifte

Waterschap De Dommel kan voor het lozen van grondwater een aanslag opleggen. Je moet dan belasting betalen. Als je loost op de riolering, ontvang je een aanslag zuiveringsheffing. Loos je op een beek of sloot, dan krijg je een aanslag verontreinigingsheffing.

De zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing gaan uit van de regel ‘De vervuiler betaalt'. De hoogte van de aanslag wordt berekend door de volgende som. Het aantal vervuilingseenheden vermenigvuldigen met het tarief zuiveringsheffing en/of verontreinigingsheffing.

Het aantal vervuilingseenheden wordt berekend met onderzoeksgegevens. Als er geen onderzoeksgegevens zijn, dan wordt de vervuilingswaarde berekend door de geloosde hoeveelheid te vermenigvuldigen met 0,001.

Wanneer belasten we een grondwaterlozing?

Loos je grondwater? Dan kan het waterschap een aanslag zuiveringsheffing en/of verontreinigingsheffing opleggen. Bij lozing op het riool gaat het om een aanslag zuiveringsheffing. Bij lozing op een beek of sloot om een aanslag verontreinigingsheffing. Voordat we een aanslag opleggen, moet er een belastbaar feit zijn. Dit is bij lozen of afvoeren van stoffen op het riool of een beek of sloot.

Hoe bepalen we de hoogte van de aanslag?

Het aantal vervuilingseenheden berekenen we met vaste gegevens. Hiervoor meten, bemonsteren en onderzoeken we het geloosde rioolwater. Dit is een dure manier. Daarom is er een uitzondering. Daarvan kunnen de meeste bedrijven met een kleine vervuilingswaarde gebruik maken. De vervuilingswaarde stellen we vast via de formule A x B. Daarbij is A het aantal m³ in het jaar ingenomen water. B is de afvalwatercoëfficiënt die speciaal voor de afgevoerde/geloosde vuillast per ingenomen m³ water is. De hoeveelheid ingenomen (grond)water is hierbij ook de hoeveelheid geloosd water.

Wanneer moet je aangifte doen?

Je ontvangt een uitnodiging om aangifte te doen. Dat moet je binnen 1 maand na ontvangst hiervan doen. Heb je de grondwaterlozing dan nog niet gestopt? Dan moet je uitstel tot aangifte aanvragen. Ook dat doe je binnen 1 maand na ontvangst van de uitnodiging. Na die periode volgt een herinnering. Als het nodig is volgt daarna een aanmaning. Doe je niet op tijd aangifte? Dan leidt dit tot een verzuimboete. En stelt het waterschap de aanslag en de omgekeerde bewijslast vast. Doe je geen aangifte? Dan is dat strafbaar.

Hoe doe je aangifte?

Aangifte doe je via https://www.dommel.nl/heffing-lozen-van-grondwater . Doe je liever via de post aangifte? Vraag dan via belastingen@dommel.nl een aangiftebiljet aan. Stuur het ingevulde aangiftebiljet op tijd naar belastingen@dommel.nl of 

Via de post aan:

Waterschap De Dommel
Proces belastingheffing en –invordering
Postbus 10.001
5280 DA BOXTEL

Bewaar het ingevulde aangiftebiljet bij je eigen administratie.

Vragen

Heb je vragen over het invullen van de aangifte? Neem contact op via 0411-618 365 of via belastingen@dommel.nl