Hoe onderhoud ik de sloot

Ben je een ondernemer, een particulier of een hobbytuinder? En ligt jouw grond naast water? Dan ben je verantwoordelijk voor duurzaam en milieuvriendelijk onderhoud van de sloot. Door de regels van Waterschap De Dommel te volgen help je mee aan een gezonde en mooie omgeving.

Sloten zijn heel belangrijk voor het water in de natuur. Ze maken het landschap mooi, zijn een thuis voor planten en dieren en zijn fijn voor recreatie. Mensen die in de buurt wonen of werken, genieten van de sloten. Maar sloten moet je ook goed onderhouden om het teveel aan regenwater af te voeren. De bodem en de rand van de sloot moeten vrij blijven van te veel planten.

Hoe onderhoud ik de sloot

  • Houd de bodem en de rand van de sloot vrij van te veel planten. 
  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Zoek naar andere milieuvriendelijke manieren.
  • Zorg goed voor de planten en dieren in en rond de sloot.
  • Gooi geen afval of schadelijke stoffen in het water.

Waarom geen chemische bestrijdingsmiddelen 

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen en brand geen slootkanten af. Je bespaart hiermee wel tijd, maar het is slecht voor de natuur.  

  • Afbranden doodt alle planten, niet alleen het onkruid.
  • Chemische bestrijdingsmiddelen (herbiciden) doden ook goede planten. En ze beschadigen de wortels en het gras. Ze vervuilen de sloot en de bodem. Daardoor raakt de grond en het grondwater vervuild. 
  • Onkruid kan resistent worden tegen chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor moet je steeds meer gif gebruiken voor hetzelfde resultaat. Of wordt het gebruik zelfs noodzakelijk. 

Wat is de beste manier

Onderhoud van slootkanten

Voor het onderhoud van slootkanten is verschraling de beste manier. Dit betekent dat je de planten weghaalt en het maaisel wegbrengt. Dit doe je met de hand of met een machine. Zo krijgen grassen en meerjarige kruiden meer ruimte. Hierdoor ontstaat er een sterker en dikker wortelpakket. Het maakt de slootkant steviger en voorkomt verzakking in de winter.

Opslaan van mest, compost of groenafval

Je mag mest, compost of groenafval langs de sloot opslaan. Maar zorg ervoor dat er geen vloeistoffen in de sloot stromen.

Tips 

  • Spuit geen bestrijdingsmiddelen langs sloten als het hard waait (meer dan windkracht 3). 
  • Gebruik altijd een afschermkapje laag boven de grond om verspreiding te voorkomen.
  • Denk bewust na over het zorgvuldig gebruik van bestrijdingsmiddelen langs sloten.   
  • Gebruik je een bestrijdingsmiddel? Lees dan altijd eerst het etiket en wettelijk gebruiksvoorschrift op de verpakking. Het middel mag je alleen voor de toepassing die hierop staat vermeld gebruiken. Staat er bijvoorbeeld geen 'akkerranden' of 'sloottaluds' op? Dan mag je het middel niet op die plaatsen gebruiken! 
  • Zie ook informatie over gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden. 

Toezicht en regels

Waterschap De Dommel controleert of je de regels volgt. Toezichthouders komen regelmatig kijken. Als je de regels niet volgt, kun je daar op worden aangesproken. Je krijgt dan mogelijk ook een boete. De regels voor het schoonhouden van een sloot vind je in de Waterschapsverordening van Waterschap De Dommel.