Inloopbijeenkomt Groot onderhoud Riool Zuid

Op donderdag 4 juli 2024 organiseert Waterschap De Dommel een tweede inloopbijeenkomst over het groot onderhoud aan de rioolleiding bij de Stratumse Heide. De bijeenkomst is in kampeerboerderij ’t Uilenest, Gijzenrooi 7 in Geldrop. Belangstellenden kunnen vrij binnenlopen tussen 16.00 en 20.00 uur. Het bouwteam van Waterschap de Dommel, aannemer Vissers-Ploegmakers en adviesbureau RoyalhaskoningDHV is aanwezig. Zij gaan graag in gesprek met de omgeving over de aanpak en de planning van dit groot onderhoud aan het riool. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig. 

Bekijk de video: Groot onderhoud Riool Zuid op Stratumse Heide


Flinke ingreep

“Onder een gedeelte van de Stratumse Heide ligt een grote betonnen rioolleiding”, vertelt Patrick van Iersel, projectmanager van Waterschap De Dommel. “Hierdoor stroomt het afvalwater van inwoners en bedrijven van de zes gemeenten ten zuiden van Eindhoven. Dit afvalwater gaat allemaal naar de rioolwaterzuivering in Eindhoven. Een deel van de leiding, tussen knooppunt Leenderheide en de Rielsedijk, is aangetast en versleten. Over een lengte van drie kilometer vervangen we deze leiding. Dat is een flinke en complexe onderhoudsklus. Het werk is echt een stevige ingreep in het gebied. Wandelaars en fietsers gaat dit zeker opvallen”, geeft van Iersel aan. “Dit najaar starten we met zichtbare voorbereidingen in het gebied. Zoals het inrichten van het werkterrein en het kappen van de bomen om ruimte te maken voor de werkzaamheden. Vanaf 2025 begint het grote graafwerk dat we verwachten eind 2025 af te ronden.”

Stap voor stap

Ron de Mol, aannemer Vissers-Ploegmakers: “De ontgraving start vlakbij de rotonde Leenderheide. Vanuit daar werken we naar de Rielsedijk toe. Over het grootste gedeelte van het tracé gebruiken we een werkstrook van vijftig meter breed. Niet alleen om de sleuf te graven voor de nieuwe leiding, maar ook voor het materieel, de opslag van de grond en het uitgraven van de oude betonnen buis. Ook hebben we ruimte nodig voor aan- en afvoer van materiaal. Het opgraven van de oude leiding en het plaatsen van de nieuwe buis, doen we steeds in stappen van ongeveer 100 meter.”

Bescherming natuur 

“Het bouwteam van deze grote klus gaat met aandacht voor de omgeving te werk. We houden rekening met flora en fauna, zoals het broedseizoen van vogels, en we plaatsen schermen om de invloed van het werk op de natuur te beperken. Als het werk klaar is, herstellen we het terrein weer. Halverwege 2026 zijn we dan helemaal klaar.”

Leiding boven de grond

Omdat de riolering ook tijdens de werkzaamheden moet blijven werken, wordt er tijdens de bouw een bovengrondse leiding geplaatst. Deze sluit aan op de tijdelijke bovengrondse leiding die al in het gebied ligt en wordt verlengd tot aan de Rielsedijk. In 2018 bleek bij controle dat het deel van het riool tussen Leenderheide en de Rielsedijk in slechte staat was. Van Iersel licht toe: “Om het risico op lekkages of instortingen weg te nemen, plaatsten we eind 2019 twee tijdelijke omleidingen. Deze liggen voor een deel boven de grond. Wie een wandeling maakt over de Stratumse Heide kan deze grote buizen niet over het hoofd zien.”

De beste plek 

“We hebben veel onderzoeken gedaan naar flora en fauna, archeologie, grondwater, de liggen van kabels en leidingen. Een uitgebreide studie om een goede keuze te maken voor de beste plek van de nieuwe leiding. We hebben alles zorgvuldig afgewogen. De nieuwe leiding komt bijna overal op dezelfde plek te liggen waar nu de bestaande leiding nog ligt. Hierdoor belasten we het (natuur)gebied het minste. Vanaf knooppunt Leenderheide langs de A67, tot de gemeentegrens met Geldrop leggen we de nieuwe leiding ongeveer 10 meter noordelijker om rekening te houden met de verbreding van de A67.”

100.000 badkuipen 

“Riool Zuid is een zeer belangrijke leiding en verplaatst een indrukwekkende hoeveelheid afvalwater van heel veel huishoudens in deze regio”, vertelt van Iersel. “Op regenachtige dagen stroomt er zo'n 13.000 m3 per uur aan afvalwater doorheen. Dat zijn ongeveer 100.000 badkuipen vol met rioolwater per uur.” Om te zorgen dat het afvalwater ook in de toekomst naar de zuivering in Eindhoven kan stromen, vervangt het waterschap de bestaande rioolleiding.

Omgeving

Omgevingsmanager Sjef Wilgers: “Het onderzoeken en maken van keuzes deden we niet alleen. We hebben de eigenaren in de directe omgeving betrokken bij de plannen. En we werken samen met particulieren, Brabants Landschap, de provincie Noord-Brabant, de gemeenten en Rijkswaterstaat. We zitten dicht bij een drukbezocht natuurgebied. Daarom willen we de omgeving goed en op tijd informeren over het werk. In december vorig jaar was er een eerste inloopbijeenkomst. Toen hebben we waardevolle gesprekken gehad met omwonenden. Nu volgt een tweede bijeenkomst, waar waarin we meer kunnen vertellen over de ontwerp en uitvoeringskeuzen tot nu toe. Hierna werken we met name de uitvoeringswijze nog meer in detail uit.”