Deelproject Keersopperbeemden
Beekherstelproject ‘Keersopperbeemden’ is in 2024 afgerond. Het gaat om de Keersop en het beekdal vanaf de Valentinuskapel bij Westerhoven tot de Loonderweg bij Dommelen. Er ligt nu een breed beekdal, waar water de ruimte krijgt. Dat is belangrijk voor erg droge- en natte periodes. Op een aantal plekken heeft de Keersop haar natuurlijke loop weer terug.
Actueel
Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de Keersop projecten?
Abonneer je dan op de digitale nieuwsbrief.
Aanleiding project
Natuurgebied ‘De Keersopperbeemden’ en de beek de Keersop zijn onderdeel uit van het Natura 2000 gebied Groote Heide, Leenderbos en De Plateaux. Vanuit het Natura 2000 beheerplan ligt hier een opdracht om de stikstofgevoelige natuur in dit natuurgebied in stand te houden. In de Keersopperbeemden gaat het om het N2000 habitattype vochtige alluviale bossen. Het project is gestart in 2016. We kijken ook naar andere opgaven en ontwikkelingen die in dit gebied en directe omgeving spelen.
De Keersop
De Keersop is een zijbeek van de rivier de Dommel. De Keersop ontstaat als Elzenloop bij Lommel en stroomt langs Luyksgestel. De Fortjeloop en de Bosscheweijerloop sluiten aan waardoor de Keersop ontstaat. Daarna stroomt de Keersop langs Bergeijk, Westerhoven en Dommelen. Even voorbij buurtschap Keersop mondt hij uit in de Dommel. Bij Westerhoven stroomt de Beekloop in de Keersop.
Het projectgebied
Het deelproject ‘Keersopperbeemden’ is onderdeel van een groter plan om de gehele Keersop opnieuw in te richten. Het Keersop project is opgedeeld in drie deelprojecten.
1. Keersopperbeemden (het gebied tussen de Keersop/Loonderweg en Loverensedijk)
2. Keersop Midden (het gebied tussen de Loverensedijk en Vlieterdijk)
3. Kromhurken (het gebied tussen de Vlieterdijk en Bredasedijk). Dit project is afgerond.
Projectgebied Keersopperbeemden
Op deze kaart staat het projectgebied Keersopperbeemden Het gebied ligt ten oosten van de Keersopperbeemden en ten westen van Dommelen. Dit gebied is door de gemeente Valkenswaard ingericht als onderdeel van het Natuur Netwerk Brabant (NNB).
Ruimte voor water
Bij Dommelen ligt het laagste punt van het Keersop beekdal. Water stroomt hier van nature naar toe. Om in natte periodes, maar ook bij piekbuien, het water beter op te vangen is ruimte nodig. Op sommige plaatsen is de -aan de beek grenzende- grond afgraven. Er ligt nu een lager gelegen natuurgebied dat onder water mag komen te staan. Door het water de ruimte te geven verkleinen we de problemen voor de landbouw verderop. We houden het water langer vast zodat het langzaam in de grond kan zakken.
Natuur versterken
Op een aantal plekken heeft de Keersop haar natuurlijke loop terug. De beek is smaller, hierdoor stroomt het water (in de beek) sneller. Dit is goed voor de planten en dieren, zoals de beekprik. Door de nieuwe meanders blijft het water langer in het gebied. In het brede beekdal ontstaan onder meer bloemrijke grasvelden. Er is zo'n 25 hectare aan natuur bij. Ook is er extra bos en zijn er hagen, zoals die er vroeger ook waren. Dat trekt allerlei insecten, vogels en kleine zoogdieren aan. Er liggen nieuwe wandelpaden en er is een nieuwe wandelbrug over de Keersop. U kunt hier een mooi ommetje maken in het beekdal van de Keersop.
Maatregelen
De maatregelen dragen bij aan het uitvoeren van de water- en natuuropgaven. Er is gewerkt volgend de kaders die gelden voor Natura 2000, de Kaderrichtlijn Water, Natte Natuurparels, het Natuurnetwerk Brabant en het actieplan ‘Leven de Dommel’. De maatregelen zijn oa:
- Ontgraven en dempen van sloten en aanpassen van de leggerstatus van (delen van) sloten;
- Aansluiten van oude meanders van de Keersop;
- Het profiel van de Keersop smaller maken;
- Plaatsen, verplaatsen en verlengen van duikers;
- Verwijderen van een duiker en dam;
- Lager maken (delen) van oevers;
- Andere niet waterstaatswerken (ontgraven, aanleg houtwallen, verwijderen rasters).
Planning
Afgerond: Januari 2023
Start Fase 1
Afgerond: Januari - Maart 2023
Toplaag grond afgraven
Afgerond: Maart - april 2023
Graven meanders
Afgerond: April 2023
Afvoeren grond Fase 1
Afgerond: Augustus 2023
Start Fase 2
Afsluiting gebied Fase 2 voor wandelaarsAfgerond: September 2023 - eind januari 2024
Graven nieuwe meanders
Koppelen Keersop
Plaatsen brugAfgerond: Juli 2024
Afronden Beplanting
Afgerond: Augustus
Wandelpad achter Dommelsch Brouwerij
Afgerond: 30 augustus 2024
Oplevering project
Samenwerking
Het project is een samenwerking tussen Waterschap De Dommel en de Provincie Noord-Brabant. Ook werkt het waterschap samen met de gemeente Bergeijk, de gemeente Valkenswaard, Staatsbosbeheer en GrenscorridorN69.
Financiering
Het project is mogelijk dankzij financiële steun van de Provincie Noord-Brabant.
Meer informatie of vragen
Wilt je meer informatie? Of heb je vragen over deze projecten? Neem dan contact op via keersop@dommel.nl
Zie ook: Deelproject Keersop Kromhurken
Zie ook: Beekherstel Keersop Midden
Zie ook: GrenscorridorN69