Maaien
Waterschap De Dommel stuurt het waterpeil van de belangrijkste beken en sloten (A-watergangen). Dit doen we met stuwen en door te maaien en te baggeren. Zo zorgen we ervoor dat het niet te nat, maar ook niet te droog wordt. Woon of werk jij aan het water? Dan verwachten we ook iets van jou.
Door de bodem en oevers of slootkanten te maaien, groeit een beek of sloot niet dicht en kan het water weg. Hiermee voorkomen we wateroverlast en zorgen we dat het water blijft stromen. Stromend water is van belang voor plant en dier: het zorgt voor zuurstof in het water. Naast de bodem en oevers of slootkanten maaien we ook naastgelegen onderhoudspaden om de maaiwerkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren.
Dit verwachten we van jou
Na het maaien van de belangrijkste beken en sloten (A-watergangen) heb jij als eigenaar van het aangrenzende perceel ook een taak. Je moet een aantal acties ondernemen:
- Tijdens het onderhoud leggen we het maaisel op de oevers. Als eigenaar van het aangrenzende perceel moet je dit maaisel ontvangen en als je wil zelf verwijderen. Dit geldt voor alle beken en sloten in ons gebied.
- Om efficiënt te werken en schade te beperken, is het belangrijk dat de beken en sloten die wij maaien goed bereikbaar zijn. Wij vragen je om beken en sloten vrij te houden van obstakels. In de waterschapsverordening vind je informatie die op jouw situatie van toepassing is.
- Het waterschap onderhoudt de belangrijkste beken en sloten (A-watergangen). Ligt een B-watergang of C-watergang op jouw grond? Dan moet je zelf het onderhoud uitvoeren. Meer informatie hierover vind je op onze pagina Slootonderhoud en schouw.
Niet overal maaien
Veel van onze beken zijn aangemerkt als ecologische verbindingszone. Dit is een verbinding tussen natuurgebieden speciaal voor planten en dieren. Een ecologische verbindingszone is op een natuurvriendelijke manier ingericht met riet en andere oeverplanten. Door stroken van riet en planten niet te maaien, kunnen dieren veilig van A naar B.
Ook in beken en sloten zonder ecologische verbindingszone kunnen ecologische doelstellingen gelden. Het is voor de biodiversiteit vaak beter om niet alle begroeiing in één keer te maaien. Door op sommige stukken begroeiing te laten staan, ontstaat er variatie in begroeiing en in stroomsnelheid. Ook ontstaan hierdoor schuilmogelijkheden voor dieren. Dit noemen we ook wel ecologisch maaibeheer.
Het zelf wegmaaien van begroeiing in een A-watergang mag niet en is in sommige gevallen zelfs strafbaar.
Gerelateerd
Mis geen nieuws voor agrariërs
Wilt u meer weten over wat er speelt op agrarisch gebied bij De Dommel, geen nieuws missen of ontdekken wat andere agrariërs in ons gebied doen?
Dat kan! 4 keer per jaar sturen we al meer dan 1000 agrariërs de nieuwsbrief 'Boeren met water'.
Via deze onderstaande knop kunt u zich inschrijven en blijft u op de hoogte van nieuws in ons agrarisch gebied:
U kunt zich altijd uitschrijven.