Kleine grondwaterput

Heb je een kleine put om grondwater op te pompen in je tuin of bij je bedrijf? Of wil je er een laten boren? Dan heb je in het gebied van Waterschap De Dommel te maken met regels voor het gebruik van grondwater. 

Wil je grondwater oppompen uit je put? Je mag een put alleen gebruiken als de put bij ons gemeld is. Of als we een vergunning hebben verleend. Het maakt uit in welk gebied de put ligt. Kijk op de kaart of een vergunning of melding nodig is. 

Goed om te weten

  • Voorlopig geven we geen nieuwe vergunningen af voor het oppompen van grondwater. Dat geldt voor het grootste deel van ons gebied. Dit doen we omdat Brabant verdroogt.
  • In een klein deel van het gebied is het melden van een nieuwe put voldoende.  Wacht wel op onze toestemming voordat je de put laat maken. 

     Meld je put

Kaart: vergunning of melding? 

Op de kaart kan je zien of je een vergunning moet aanvragen voor een nieuwe grondwaterput, of dat een melding voldoende is. Kan je de kaart niet lezen of is iets niet duidelijk? Neem dan contact met ons op. 

Check kaart vergunning of melding

Veelgestelde vragen over kleine grondwaterputten

Hieronder vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over een kleine grondwaterput. Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op. 

Kan ik mijn kleine grondwaterput nog melden?
  • Bestaande putjes konden gemeld worden tot 1 oktober 2024. De meldplicht voor kleine grondwaterputten ging in op 1 september 2023.  Iedereen heeft ruim 1 jaar de tijd gehad om een bestaande put aan te melden.  
  • Wil je een nieuwe put boren? Check dan eerst de gebiedskaart of dat je een vergunning nodig hebt of dat je je nieuwe put alleen hoeft te melden.   
Ik heb mijn put voor 1 oktober 2024 gemeld. Wat gebeurt er verder?
  • Alleen geregistreerde gebruikers kunnen hun kleine grondwaterpomp blijven gebruiken. Grondwater oppompen uit een put die niet bij ons bekend is, is na 1 oktober 2024 verboden.
  • We gaan alle informatie van de ruim 24.000 gemelde putjes op een rij zetten. 
  • Voor het einde van het jaar ontvangen alle melders thuis een brief met informatie. 
Waarom moest ik mijn put melden?

De waterschappen willen meer weten over het grondwatergebruik in Brabant. Het was onbekend waar en hoeveel kleine grondwaterputten er zijn. En waarvoor het grondwater gebruikt wordt. Van de grote grondwateronttrekkers hebben we die gegevens wél.

Doordat tienduizenden mensen het afgelopen jaar hun grondwaterput hebben gemeld, krijgen we een completer beeld. Dat is nodig voor de toekomst van het grondwater. We gebruiken met elkaar steeds meer grondwater namelijk. Als we dat blijven doen, dan ontstaan er (grond)watertekorten. In droge tijden zijn die er soms al. Aan dat probleem moeten we iets doen.

De meldplicht helpt ons dus aan meer inzicht in de kleine grondwatergebruikers. 

Voor wie geldt de meldplicht en de vergunningplicht?

Voor iedereen, die een kleine grondwaterput wil of heeft in het gebied van Waterschap De Dommel. Niemand uitgezonderd. Dus voor inwoners, bedrijven, boeren, overheden en andere organisaties. 

Waarom is er een vergunningplicht?

Met de vergunningplicht zetten we een rem op de groei van nieuwe putten in Brabant. Dat is nodig om de verdroging over de jaren heen tegen te gaan.

Grondwaterheffing van de provincie, hoe zit dat?

De grondwaterheffing van de provincie is iets anders dan onze inventarisatie van de kleine grondwaterputten.   

De provincie wil meer bedrijven die veel grondwater oppompen, daarvoor laten betalen. In het najaar van 2024 nemen ze een besluit over deze grondwaterheffing. Bedrijven gaan dan vanaf 2026 belasting betalen over het grondwater dat ze gebruiken boven de 50.000 m3 per jaar. Lees meer in het Nieuwsbericht van Provincie Noord-Brabant.

Onder welk waterschap val ik? 

Ga naar de postcodezoeker op de website van de unie van waterschappen. Vul je postcode in en ontdek onder welk waterschap je valt.

Open de postcodezoeker

Wat is een kleine grondwaterput?

Een kleine grondwaterput heet ook wel een kleine onttrekking, grondwaterbron of -winning, waterput of (tuin)beregeningssysteem. Het gaat om het oppompen van grondwater met een pompcapaciteit van minder dan 10 m3 per uur.

Met dat water sproeit men bijvoorbeeld de tuin of wordt stof en vuil afgespoten. Ook laat men vee drinken of worden producten gewassen. Particulieren, bedrijven, gemeenten en agrariërs maken er gebruik van.

1 kubieke meter water is 1000 liter water. Het woord klein is misschien verwarrend. Dat is ooit ontstaan door de vergelijking met grote grondwateronttrekkingen voor industrie, drinkwater en landbouw. Voor de grote onttrekkers waren al regels en een vergunningplicht. 

grondwater oppompen voor gebruik in tuin of bedrijf

Meer inzicht

De meldplicht helpt ons aan meer inzicht in álle grondwatergebruik. Ook van de kleinere putten. Met de vergunningplicht zetten we een rem op de groei van nieuwe putten in Brabant. Dat is nodig om de verdroging over de jaren heen tegen te gaan.

gescheurde aarde door droogte