Onze CO₂-uitstoot, elektriciteitsverbruik en energieopwekking door de jaren heen
Ons doel is om onze CO₂-uitstoot voor 2025 met 95% te verlagen ten opzichte van 2019. Dit geldt alleen voor onze eigen uitstoot, dus niet die van andere organisaties waarmee we samenwerken. Dit willen we realiseren door:
- De CO₂-uitstoot vanuit aardgas en brandstoffen (scope 1 + dienstreizen scope 3) te verlagen met 270 ton CO₂. Dat is een reductie van 20%.
- De CO₂-uitstoot vanuit elektriciteit (scope 2) te verlagen met 21.050 ton CO₂. Dat is een reductie van 100%.
In 2023 is een reductie van 95% gerealiseerd. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren in hoofdlijnen lees je hieronder. Voor een volledig overzicht lees je de voortgangsrapportages. Daar gaan we ook in op het energieverbruik en de opwek van hernieuwbare energie op onze terreinen.
Eerste helft 2024
Vanaf het najaar 2023 is er een grote hoeveelheid neerslag gevallen. De waterstanden in rivieren en beken zijn hoog. Hierdoor wordt extra water afgevoerd naar onze zuiveringsinstallaties. Het verbruik aan elektriciteit in 2024 blijft hierdoor hoog. Het elektriciteitsverbruik in 2024 stijgt naar verwachting 9% vergeleken met 2023.
We zien wel een lichte afname van onze CO₂-uitstoot in de eerste helft van 2024. Dit komt doordat we minder aardgas gebruikte voor de verwarming van gebouwen en minder brandstof voor mobiliteit.
Dit jaar leveren we extra vloeibaar CO₂ aan de tuinbouwsector doordat de afzet is verbeterd. In de eerste helft van 2024 is 1.463 ton CO₂ geleverd. Hiermee wordt een gelijke hoeveelheid aan CO₂ uit fossiele brandstoffen voorkomen.
Een compleet overzicht van onze CO₂-uitstoot, elektriciteitsverbruik en energieopwekking wordt later over het hele jaar gemaakt. Zoals hieronder over 2023.
Het jaar 2023
2023 is op drie vlakken een bijzonder jaar geweest. Er zijn positieve en minder positieve ontwikkelingen geweest voor onze CO₂-uitstoot, energieverbruik en voor de opwek aan duurzame energie.
CO₂ opvangen en nuttig inzetten
In 2023 zijn we het CO₂ dat vrijkomt bij onze productie van groengas gaan opvangen. Het CO₂ wordt daarna als vloeibaar CO₂ nuttig gebruikt in onder andere de tuinbouw. Hiermee wordt indirect de CO₂-uitstoot vanuit fossiele brandstoffen voorkomen. In het totaal is 1.007 ton CO₂ nuttig gebruikt. Onze netto CO₂-uitstoot voor scope 1 en 2 is hiermee teruggebracht tot maar 189 ton CO₂ .
Lichte stijging CO2-uitstoot
Verder is de CO₂-uitstoot in 2023 licht gestegen. Deze stijging komt vooral door twee ontwikkelingen.
Ten eerste zien we het aantal reisbewegingen weer wat toenemen. Na de coronapandemie is er weer meer behoefte aan bijeenkomsten samen op locatie. Daarnaast is het aantal medewerkers bij De Dommel gegroeid. Een tweede oorzaak is de inzet van extra aardgas voor de verwarming van gebouwen. Op de rioolwaterzuivering (RWZI) Tilburg zijn we groengas gaan produceren uit biogas. Hierdoor is er geen biogas beschikbaar voor de verwarming van gebouwen. Hiervoor hebben we extra aardgas ingekocht.
Inkoop duurzame energie en ons elektriciteitsverbruik
De energie die we verbruiken bestaat voor 71% uit elektriciteit. Dit kopen wij duurzaam in, waarmee het niet bijdraagt aan de CO₂-uitstoot.
In tegenstelling tot andere jaren hebben we in 2023 14% extra elektriciteit verbruikt. Deze toename komt doordat we gestart zijn met de productie van groengas uit biogas op de RWZI Tilburg. Daarnaast is er veel neerslag gevallen. Dat zorgde voor hoge waterstanden in onze beken en rivieren. Hierdoor is 45% meer water op onze RWZI’s gekomen en gezuiverd. Dat extra water zuiveren kost ook extra elektriciteit. Dit is een bijzondere en tijdelijke situatie.
Productie duurzame energie
We produceren duurzame energie in de vorm van groengas uit zuiveringsslib en elektriciteit uit zon en wind. In 2023 is onze productie aan duurzame energie gestegen met 11%. Onze productie is nu gelijk aan 83% van ons eigen energieverbruik. Als we rekening houden met de tijdelijke extra inzet van energie voor de verwerking van de hoge neerslag in 2023 is dit percentage 89%. Een energieneutrale bedrijfsvoering komt hiermee dichterbij maar vraagt nog om wat extra inzet. In 2023 hebben we:
- extra zuiveringsslib vergist door vergroting van de verwerkingscapaciteit;
- voorbereidingen gedaan voor een zonneweide op de RWZI Boxtel. Deze is in 2024 gerealiseerd door een lokale energiecoöperatie;
- voorbereidingen gedaan voor zonnepanelen op het hoofdkantoor. Deze zijn in 2024 geplaatst;
- voorbereidingen gedaan voor twee extra zonnevelden op RWZI Boxtel en Slibverwerkingsinstallatie Mierlo.