Peilbeheer bij natte start voorjaar

Het voorjaar is begonnen en het groeiseizoen start. We gaan het voorjaar van 2024 nat in, na maandenlange regen van afgelopen najaar en winter. De bodem zit nog vol regenwater. Op veel plaatsen in het Dommelgebied staat het grondwater hoger dan normaal in maart. Op andere plekken zijn weer normale waarden. We zien de grondwaterstanden overal langzaam zakken. Hoe gaat Waterschap De Dommel nu om met het peilbeheer?  

Aanmelden agrarische nieuwsbrief

Het land op

Voor boeren is maart/april de tijd om het land op te gaan voor grondbewerking en om gewassen in te zaaien. Maar op de natste, laagste percelen zal dat dit voorjaar misschien pas later kunnen. Wat kunnen boeren verwachten van het peilbeheer?

Peilbeheer

Als basis houdt het waterschap de streefpeilen in beken en sloten jaarrond zo hoog mogelijk. Dat blijft het beleid. Maar, we bewegen wel mee met de situatie zoals die nu buiten is: nat. Dat zijn bijzondere omstandigheden, waarbij we in een aantal gevallen tijdelijk peilen kunnen verlagen. Peilen hoog, tenzij noemen we dit beleid. 

Mado Ruijs (Dagelijks bestuurder): “Ons waterbeheerbeleid is niet in beton gegoten, maar het is ook niet van elastiek. We houden oog voor wat buiten speelt én we kijken naar wat nodig is voor de lange termijn.”

We houden water vast waar het kan én voeren af waar het moet om zo wateroverlast te voorkomen. Water vasthouden blijft nodig om de structurele verdroging in het Dommelgebied tegen te gaan. Onze stuwen staan dus meestal in de hoge stand. 

Uitzonderingen 

Stuwen zetten we normaal gesproken vóór 1 april niet omlaag voor grondbewerking. Ook nu zullen onze gebiedsbeheerders elk verzoek om tijdelijke peilverlaging zorgvuldig afwegen. 

Tijdelijke uitzonderingen kunnen zijn: als schade dreigt door overstroming, opbrengstderving of bodemstructuurschade. Maar ook als waternatuur in bepaalde beken in gevaar komt, doordat vissen niet kunnen verplaatsen of stroming wegvalt. Het blijft maatwerk. 

Op locaties waar peilverlaging noodzakelijk is, doen we dat zo kort mogelijk en alleen stapsgewijs. Als we het waterpeil nu te snel laten zakken, is het risico dat slootkanten inzakken. Dat komt door de verzadigde grond. 

Mis geen nieuws voor agrariërs

Dit artikel verscheen in onze nieuwsbrief Boeren met water. Wil je meer weten over wat er speelt op agrarisch gebied bij De Dommel, geen nieuws missen of ontdekken wat andere agrariërs in ons gebied doen? Dat kan! Via deze onderstaande knop kun je je inschrijven en blijf je op de hoogte van nieuws in ons agrarisch gebied:

Aanmelden agrarische nieuwsbrief

Je kunt je altijd uitschrijven.