Picknicken aan het water

Wat is er heerlijker dan de mooie natuur in te trekken? En te genieten van de mooiste uitzichten? Zie in je ooghoek een buizerd overvliegen. Ruik de verse bloemen of het gemaaide gras. Hoor het kabbelend water van de beek. Neem broodjes en een picknickkleed mee als je rustig wilt genieten en de sfeer in je wilt opnemen.

Op het Vughtereiland in Den Bosch

Verscholen onder de Vughterbrug tref je hier onverwacht een plek vol rust aan. Aan de overkant staat een statig, klein gebouwtje. Dit is een oud gemaal van Waterschap De Dommel. Het regelde vroeger de waterstand in het Bossche Broek. Iets verderop vind je een nieuw gemaal. Vanaf deze plek brengt een trekpontje je naar het Bossche Broek. Het gebied is zo ontworpen dat het allemaal onder water mag lopen.

Bij de kapel De Heilige Eik in Spoordonk

Heilige eik in Spoordonk

In de vijftiende eeuw werd in het riviertje de Beerze een beeldje van Maria met kind gevonden. Het werd in een eik geplaatst en vereerd. Later werd het naar de kerk in Middelbeers gebracht. Maar de volgende dag was ze weer terug in de eik. Toen werd het beeldje in een houten kapelletje bij de St. Pieterskerk in Oirschot geplaatst. Maar ze ging wéér terug naar de eik. Een wonder! Vlakbij deze eik staat de kapel Onze Lieve Vrouw van de Heilige Eik. Het is nu een prachtig bedevaartsoord. Het ligt tussen grote eikenbomen en het rustig kabbelende riviertje de Beerze. Waterschap De Dommel heeft hier drie oude rivierbochten schoongemaakt en weer aangesloten op de Beerze.

Het Nuenens Broek

Het Nuenens Broek ligt in het bijzonder mooie dal van de Kleine Dommel. Het heeft vochtige bossen en weilanden. Vroeger was dit een moerasgebied en overstromingsvlakte. Hier doorheen stroomt de Hooidonkse Beek. Tussen 1932 en 1935 werden hier populieren op dammetjes geplant. De sloten tussen de dammetjes moesten het gebied ontwateren. De populieren waren onder andere voor de klompen- en luciferindustrie. Waterschap De Dommel heeft de beek zo ingericht, dat de verspreide natuurgebieden eromheen met elkaar verbonden zijn. Het Nuenens Broek is in het bezit van Het Brabants Landschap.

Aan de Dommel in Kasteren bij Liempde

Ooit hoorde deze plas bij een watermolen. Nu is het een verbreding van de Dommel, waar het bijzonder fijn vertoeven is. De plek straalt rust uit, maar nodigt je ook uit tot actie. Vissers gebruiken het als visplek. Wandelaars als rustplek tijdens onze wandelroute Rondje Dommelbeemden. En de inwoners van het buurtschap Kasteren gebruiken het als ontmoetingsplaats op een mooie zomeravond. De plek is ook een in- en uitstapplaats voor kano's. Klim je uit het dal van deze rustplek dan heb je een prachtig uitzicht over het Dommeldal. Op een afstand zie je de Duiventoren. Die hoort bij de oude boerderij Het Groot Duijfhuis van Brabants Landschap.

De Dommel als rustpunt in de stad Eindhoven

Op deze plek kun je heerlijk wandelen. Het groene pad Mariënhage loopt achter langs de Verrijzeniskapel van het oude klooster Mariënhage. En verder door richting het Van Abbemuseum. Tegelijk met de nieuwbouw van dit museum is de Dommel verbreed. Er ligt een vistrap en de oevers zijn natuurlijker gemaakt. In de museumvijver ligt een kunststof dam. Bij een dreigende overstroming kun je die zien. Het stijgende Dommelwater drukt deze dam automatisch omhoog. Zo voorkomen we schade aan gebouw en kunst. Verder kom je langs de tuinen rondom het museum. Aan de overkant is een klein parkje, waar je kunt picknicken in het groen.