Resten uit rioolwaterzuivering bruikbaar als grondstof voor natuurlijk plastic
De afgelopen vier jaar werkte Waterschap De Dommel succesvol samen met STOWA, HVC, Paques Biomaterials en de waterschappen Brabantse Delta, Hollandse Delta, Scheldestromen en Fryslân aan het PHA2USE-project. Dit project bewijst dat uit reststromen van de rioolwaterzuivering biologisch plastic te maken is. Het natuurlijke en duurzame alternatief voor plastic noemen we Caleyda.
Meer waarde uit slib
Het project laat zien dat het maken van Caleyda veelbelovend is voor waterschappen. Het kan een manier zijn om meer waarde te halen uit slib van rioolwaterzuiveringen. “Dit sluit goed aan bij de duurzaamheidsdoelen van de waterschappen,” zegt Bas Peeters. Hij is voorzitter van de PHA2USE-stuurgroep en Dagelijks Bestuurslid van Waterschap De Dommel. “Dit project past bij onze ambitie om in 2035 klimaatneutraal en in 2050 volledigcirculair te zijn.”
Volgende stappen
Hoewel het project in deze fase is afgesloten, volgens Bas Peeters is er nog wel werk te doen. Zo komt er in een Emmen een speciale fabriek waarmee projectpartner Paques Biomaterials het bioplastic verder ontwikkelt en verbetert. “Het PHA2USE-project bewijst dat Caleyda op grotere schaal uit zuiveringsslib kan worden gemaakt. Zodat in de toekomst meer bedrijven producten kunnen maken die geen schadelijke microplastics achterlaten in het milieu. Een nieuwe fabriek voor het maken van Caleyda op grotere schaal kan een voorbeeld zijn voor alle waterschappen.”
Meer informatie
Lees meer over Caleyda.