Samen bouwen aan een waterveilige toekomst in Oost-Brabant

De HoWaBo-partners hebben een belangrijke stap gezet: de samenwerkingsovereenkomst is ondertekend. Dit gebeurde op donderdag 13 februari. Samen maken we Oost-Brabant waterveiliger. 

In het programma Hoogwater Aanpak Brabant Oost (HoWaBo) werken de waterschappen De Dommel en Aa en Maas, gemeenten Vught, Sint-Michielsgestel, Boxtel, Heusden, ’s-Hertogenbosch, provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat samen aan een maatregelenpakket.

Ruimte voor 36 miljoen kuub extra water

De kans op overstromingen neemt in Oost-Brabant door klimaatverandering toe. Met name in de regio van 
's-Hertogenbosch. Samen zorgen we ervoor dat de regio 36 miljoen kuub extra water aankan. Dat is een complexe opgave, geen eenvoudige puzzel. 

Een moeilijke puzzel

Gezamenlijkheid wordt gevoeld

Saskia Boelema, gedeputeerde Water & Bodem: “In dit gebied is de samenhang tussen de Maas, de Aa en de Dommel heel groot. Deze drie komen in ’s-Hertogenbosch samen. Bij hoogwater kan de stad niet al het water kwijt. Het is daarom heel belangrijk dat we, met alle gemeenten en de twee waterschappen, samen maatregelen nemen.  De gemaakte afspraken van vandaag laten zien dat die gezamenlijkheid wordt gevoeld. Zo kunnen we samen aan de slag voor de veiligheid voor de inwoners.”

Stuurgroep HoWaBo, vlnr: Johan Meesters (Heusden), Peter van Dijk (Aa en Maas), Wim Fabries (Rijkswaterstaat), Vincent Lokin (De Dommel), Bert van Druenen (Sint-Michielsgestel), Fred van Nistelrooij (Boxtel), Saskia Boelema (provincie Noord-Brabant), Rick Vermin ('s-Hertogenbosch), Yvonne Vos (Vught) en Mario Jacobs (voorzitter van de Stuurgroep)

Zorgvuldige afwegingen

Peter van Dijk, dagelijks bestuur Aa en Maas vult aan: “De opgave raakt een groot deel van Oost-Brabant. Het vraagt om een zorgvuldige afweging van belangen zoals water, landbouw, natuur, woningbouw en recreatie. We hebben afspraken gemaakt hoe we tot realistische oplossingen kunnen komen. Ons doel is een gedragen programma in 2026.”

Het gebeurt nu al

Vincent Lokin, dagelijks bestuurder van De Dommel: "Klimaatverandering is niet iets voor de toekomst, het gebeurt nu al. Daarom is het belangrijk dat we zo snel mogelijk beginnen met de nodige maatregelen. Hoe eerder, hoe beter. Na een lange voorbereiding zijn we samen goed op weg om de opgave op een effectieve manier aan te pakken. Het is mooi om te zien dat we tempo maken."

Vincent Lokin, dagelijks bestuur Waterschap De Dommel

Actie nodig 

Rick Vermin, wethouder gemeente 's-Hertogenbosch, roept op tot actie: "Zolang klimaatverandering doorzet en we daar te weinig actie op zien is het noodzakelijk dat we toch droge voeten houden. Dat kan ‘s-Hertogenbosch niet alleen en dus fijn dat we met partners en gemeenten dit werk samendoen. Het Rijk moet in actie komen, zowel geld voor basale veiligheid als voor aanpakken oorzaak van klimaatverandering."

Lopende onderzoeken

Inwoners kunnen sinds deze week via een online enquête www.denkmeeoverhoogwater.nl  meedenken over een aantal dilemma's rondom de opgave. Lees hierover meer in het artikel Ruimte maken voor 300 miljoen badkuipen met water. Hoe doen we dat? 

Daarnaast onderzoeken de HoWaBo-partners 11 kansrijke oplossingen, onder andere via een planMER-procedure. Het onderzoeksplan, ofwel de Notitie Reikwijdte en Detailniveau, ligt nog tot 3 maart ter inzage