Slimme Simmba stuw

We ontwikkelen nieuwe manieren om het waterpeil beter te sturen en daarmee beter gewapend te zijn tegen droogte, of juist wateroverlast. Zo bedachten we de slimme Simmba stuw, een klimaatbestendige versie van de schotbalkstuw. Wat op papier veelbelovend was, bewees zich in de praktijk: Simmba is anno 2023 de koning van de stuwen. Vooral in woonwijken.

De nieuwe stuw is een verbetering van de schotbalkstuw (LOP-stuw). Simmba staat voor 'Simpel Infiltreren Met Meervoudige Berging en Afvoerregulering'. Het is een stuw met een gat waar een buis met een t-splitsing aan is bevestigd. Een filter voorkomt verstopping door bijvoorbeeld bladeren en takjes. Simmba heeft twee standen, die elk een andere hoeveelheid water doorlaten. Hierdoor zijn extra handelingen voor een aparte winter- of zomerbediening van de stuw niet nodig. Simmba houdt het water langer vast, waardoor er meer grondwateraanvulling plaats kan vinden, maar kan als het moet, bijvoorbeeld bij hevige regenbuien, het water toch afvoeren.

Voordelen van de Simmba stuw

  • Water langer vasthouden
  • Meer grondwater aanvullen
  • Voorkomen wateroverlast
  • Eenvoudig te maken, ook bij bestaande stuwen
  • Makkelijk in onderhoud

Van droge bak tot gezonde vijver

In dorpen en steden wordt regenwater van daken opgevangen in voorzieningen voor waterberging. Daar is na iedere bui veel aanvoer van water. Met de Simmba stuw houd je dat water langer vast en krijgt het de kans in de bodem te zakken.

Zelf aan de slag

Uiteindelijk komt er niet 1 perfecte Simmba stuw uit de test, maar verschillen de technische details per locatie. De technische tekeningen kan je hieronder downloaden. Aan de hand van diverse kenmerken van de locatie kun je zelf de juiste variant selecteren. Zo kan iedere gemeente of waterschap zelf een Simmba stuw maken.

Meer weten over Simmba of ga je zelf aan de slag? Bekijk ook de uitleg in het filmpje hieronder.

Download technische tekeningen

Deze bestanden laten twee technische uitwerkingen zien van het Simbba-rooster. Een breed rooster van 620mm en een smal rooster van 420mm. Op de tekeningen staan aanzichten met de exacte maatvoering van beide roosters.

Wil je meer informatie over de tekeningen of heb je een vraag dan kun je contact opnemen met ons algemene nummer 0411-618618 of mail naar info@dommel.nl

Contact

Ben je enthousiast of heb je een vraag of opmerking. Dan horen we dit graag. Je kunt contact met ons opnemen via het algemene nummer 0411- 618 618 of mailen naar info@dommel.nl.

Hoe werkt de Simmba stuw precies?

Een Simmba stuw is een aanpassing van een schotbalken- of vaste stuw. Aan de standaard stuw wordt een t-stuk en een rooster geplaatst. Door dit t-stuk kan je het water in 4 niveaus vasthouden.

  • Niveau 1: het waterpeil blijft gelijk of zakt. Er is op dit moment geen regen, hierdoor blijft het water onder het t-stuk. Al dit water kan de bodem intrekken want er is geen afvoer. Dit niveau is ongeveer 25% van de totale diepte van de waterberging (stel de waterberging is 2 meter diep. Dan zou dit niveau op ongeveer 50 cm moeten zitten).
  • Niveau 2: Het regent flink waardoor het waterpeil stijgt. Het water loopt weg door het onderste gat van het t-stuk. Dit is een klein gat, waardoor je minimaal afvoert. Het water heeft nog steeds tijd om te infiltreren. Ook dit niveau zou ongeveer 25% van de totale diepte van de waterberging moeten hebben.
  • Niveau 3: Het waterpeil komt nog hoger te staan doordat er een fikse regenbui valt. Het water voert nu af via zowel het onderste als bovenste gat van het t-stuk. Zo wordt alleen het water vast gehouden wat kan, maar komt er ook weer ruimte beschikbaar in de waterberging voor een eventuele nieuwe bui. Dit stuk als ongeveer 50% van de totale diepte van de waterberging bevatten.
  • Niveau 4: de nood overstort. Het waterpeil is zo hard gestegen dat er te weinig water door het t-stuk de waterberging verlaat. Nu zal het over de hele stuw gaan. Doordat dit vaak een brede stuw is zal het water snel worden afgevoerd.  

Waarom werkt de Simmba stuw vooral goed in stedelijk gebied?

Het stedelijk gebied reageert veel heftiger op regen, doordat er veel meer verhard oppervlakte is. Deze piek wordt opgevangen door de Simmba stuw door het water in verschillende niveaus door te laten. Zo wordt de waterberging maximaal in gezet en ben je het water niet meteen kwijt.

Is de Simmba stuw ook geschikt voor landelijk gebied?

Hier is de stuw in de regel minder geschikt omdat veel water in landelijk gebied de grond in trekt. Mocht er een piek bui vallen dan doet een gewone stuw al goed zijn werk. Je hebt in landelijk gebied geen waterberging maar gewone sloten. Langs deze sloten wordt, vooral in de lente en zomer, gewassen geteeld die kwetsbaar zijn voor weersextremen. Wanneer het water te lang op het land blijft staan kan een deel van de gewassen verloren staan.

Wat is het effect van Simmba op de hemelwaterberging?

Door de Simmba blijft er standaard een laag water in de waterberging staan, waar ze voorheen helemaal leeg liepen. Hierdoor krijgt de flora en fauna de kans om zich te ontwikkelen.

Werkt Simmba ook bij andere grondsoorten dan zand?

Dat hebben we niet onderzocht omdat we in het Dommel gebied vooral zandgronden hebben.

Wat is het verschil met een klepstuw?

Een klepstuw is net als een schotbalkenstuw statisch: er is maar één stand en deze moet handmatig verzet worden. Het verzetten van de stuw kan bij een klepstuw veel nauwkeuriger dan bij een schotbalkenstuw. Bij een schotbalkenstuw ben je afhankelijk van de breedte van de planken en kan je stuwen in stappen van ongeveer 13 cm. Een klepstuw kan je op de millimeter vastzetten. 

Wat is het verschil met geautomatiseerde stuwen?

Er zijn twee verschillen. Een automatische stuw reageert net als een Simmba stuw op het waterpeil. Bij een stijging van het waterpeil zal de stuw zijn klep laten zakken. Hoever hij zakt ligt aan de instellingen. Doordat de klep een bepaalde breedte heeft zal hij altijd over die breedte water afvoeren. Deze afvoer zal groter zijn als het kleinste gat in de Simmba stuw. Het tweede verschil zit hem in de kosten: een automatische stuw veel kostbarder dan een Simmba stuw.

Waarom is het beheer en onderhoud eenvoudig?

Het beheer van de Simmba stuw is heel eenvoudig. Bij een Simmba stuw bepaal je in de aanleg 4 niveaus. Deze staan jaarrond in dezelfde stand. Hierdoor hoef je qua beheer niet meer terug naar de stuw. Een schotbalkenstuw heeft een intensiever beheer nodig: deze moet je vaak verzetten wanneer het weer veranderd.

Het onderhoud van de Simmba stuw is afhankelijk van de omstandigheden van de waterberging. Het is belangrijk dat er gecontroleerd wordt of het rooster dicht zit. Dit kan bijvoorbeeld door begroeiing of algen. Wanneer dit het geval is kan je het rooster gemakkelijk uit het frame trekken en om schoon te maken. Het t-stuk schoonmaken is wat lastiger, maar met een goed functionerend rooster komt dat ook bijna nooit voor.

Hoe vaak moet de Simmba stuw schoongemaakt worden?

Dit ligt heel erg aan de waterberging: zit er veel begroeiing, algen, zwerfafval enzovoort. Het zou goed zijn om in het eerste jaar regelmatig te controleren hoe het rooster erbij staat. Dan kan je ervaren of het nodig is om hem vaak of nauwelijks schoon te maken.

Zelf een Simmba stuw maken. Welke varianten van Simmba zijn er?

Wij raden voor iedere Simmba stuw een t-stuk met een rooster aan. Je kan variëren in de diameter van het t-stuk en in het type rooster. Voor het t-stuk kan je zelf de diameter bepalen. Hierbij is het belangrijk om de diameter van de gezamenlijke doorvoer groot genoeg te kiezen. Op de kanten van het t-stuk zetten wij een dop. In deze doppen kan je zelf een diameter gat boren. Mocht het gat uiteindelijk toch te groot blijken kan je gemakkelijk een nieuwe dop erop draaien en een kleiner gat maken. Onze ervaring leert wel dat je sneller een te groot gat gebruikt dan een te klein gat. Voor het rooster kan je kiezen voor een open rooster, een rooster met gesloten boven- of onderkant of een rooster met zowel boven- als onderkant gesloten. Wij raden het laatste aan omdat zo verstopping van het t-stuk het kleinst is.

Waar kan ik een Simmba stuw laten maken?

Je kan dit zelf doen wanneer je een bestaande stuw wilt omzetten naar een Simmba. Het t-stuk kun je aanschaffen in een winkel gespecialiseerd in PVC afvoerleidingen. Het rooster kan je bestellen met een gespecialiseerd bedrijf. Hiervoor zijn technische tekeningen op te vragen via info@dommel.nl. Wanneer er nog geen stuw staat dan is het verstandig om een geschikte aannemer te zoeken die alles in zijn geheel installeert. 

Is iedere schotbalkstuw aan te passen naar Simmba

Ja. Wanneer je schotbalkenstuw al naar behoren functioneert is er geen noodzaak om hem om te bouwen naar Simmba. Maar wanneer je denkt dat het toch beter kan is het zeker de moeite waard om een Simmba stuw te overwegen. Wij zijn in ieder geval erg enthousiast.