Stap voor stap tegel eruit, groen erin
Tegel eruit, groen erin! Met een groene tuin met weinig bestrating voorkom je wateroverlast. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en zo het grondwater aanvullen. Een aantal voordelen op een rijtje:
- Een tuin met gras en planten neemt regenwater op. Dit ontlast het riool en voorkomt wateroverlast;
- Door het ontbreken van groen in stedelijk gebied is het op hete dagen wel 8°C warmer. Planten houden jouw tuin koel en aangenaam;
- Door meer groen help je vogels, bijen en vlinders.
Een geveltuintje aanleggen
Ook in jouw voortuin kun je tegels verruilen voor plantjes. Dit noemen we een geveltuintje. Onze collega Martien van Beljouw laat je stap voor stap zien hoe je dat aanpakt.
Een waterdoorlatend terras aanleggen
Ook het aanleggen van een waterdoorlatend terras zorgt ervoor dat regenwater in de grond kan trekken. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het aanleggen van een waterdoorlatend terras:
- Maak gebruik van grastegels. Grastegels bestaan uit een open raamwerk van beton of gerecycled kunststof. In de openingen kunnen grassen en andere planten groeien;
- Gebruik houtsnippers, gravel, schelpen of grind;
- Maak gebruik van terrastegels afgewisseld met stroken waterdoorlatend materiaal, zoals houtsnippers of grind.
Meer informatie over een waterdoorlatend terras.
Subsidie voor het afkoppelen van regenwater
De regenpijp doorzagen en een regenton plaatsen om regenwater op te vangen, een groen dak aanleggen of tegel eruit en plantje erin. Het zijn allemaal voorbeelden van het afkoppelen van regenwater.
Waterschap De Dommel wil inwoners stimuleren om in hun eigen leefomgeving regenwater af te koppelen. Wij doen dit door aan te sluiten bij de gemeentelijke subsidieregelingen. Wij bieden zelf dus geen subsidie aan. Het is per gemeente verschillend waar je mogelijk subsidie op kan krijgen.
Meer weetjes en tips
Wil je meer lezen over andere tips zoals het plaatsen van een groen dak of een regenton? Ga hieronder dan terug naar: