Kanoën, varen en roeien
In het gebied van Waterschap De Dommel kun je op enkele beken kanoën, varen en roeien. Op sommige plaatsen mag je alleen met een kano of roeiboot varen. Op de vaarkaart zie je waar je meestal mag varen, met of zonder motor.
Vaarverbod
Soms mag je niet overal varen. Dat kan door:
- laagwater. Als je door laagwater vaart, verstoor je het leven in de beek. En het is niet veilig om dan te varen. Op het dashboard laagwater zie je waar je niet mag varen. Of waar je binnenkort niet mag varen.
- bijzondere situaties. Soms staat het water te hoog om er te kunnen varen. Of we zijn op bepaalde plekken aan het werk. Is dit het geval? Dan lees je dat op deze pagina.
Vaarverbod Essche Stroom verlengd tot en met 30 april 2025
Door de werkzaamheden aan de Essche Stroom is er een vaarverbod op de Essche Stroom. Het gaat om het gedeelte van de Belversedijk in Haaren tot aan de Haarenseweg in Esch. Het vaarverbod zou op 1 december 2024 eindigen. Maar het werk rondom de stuw, de vispassage en de nieuwe kano- in- en uitstapplaatsen is nog niet klaar. Het is rondom de stuw nog niet veilig om door te varen. Daarom verlengen we het vaarverbod tot en met 30 april 2025.
Vaarverbod Dommel Hambrug Sint-Oedenrode tot aan Molendijk Liempde
Voor het traject Hambrug (Lindendijk Sint-Oedenrode) tot aan de uitstapplaats bij de Molendijk in Liempde geldt vanaf 23 augustus 2024 t/m februari 2025 een vaarverbod. Dit is vanwege de werkzaamheden aan de Dommel.
De beken waarop je mag varen
Geen vaarverbod? Dan mag je op (delen van) onderstaande beken en kanalen varen:
- Dommel, behalve tussen Venbergse watermolen in Valkenswaard en Dommelsche watermolen in Dommelen en door het centrum van Eindhoven
- Afwateringskanaal Boxtel
- Kleine Dommel vanaf de Opwettense watermolen
- Afwateringskanaal Eindhoven
- Essche Stroom en Voorste Stroom
- Reusel vanaf Heizenschedijk in Moergestel
- Singelgracht 's-Hertogenbosch
Tijdelijke glijgoten voor kanoërs
Over de Dommel in Borkel kun je varen met de kano. Maar we willen daar ook meer water vasthouden. Daarom kunnen we bij de Peedijk en Poterseind extra balken in de stuwen plaatsen. In het kanoseizoen plaatsen we hier tijdelijke glijgoten. Zo kun je voorbij deze twee stuwen komen. Dit zijn geen vaste glijgoten. Je kunt hier dan ook niet in- en uitstappen. Daardoor is dit traject ongeschikt voor vaartuigen die de glijgoot niet kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld SUP boards met een vaste vin.
Waar moet je rekening mee houden als je gaat varen
- Vaar alleen op plaatsen waar je volgens de vaarkaart mag varen.
- Je boot mag niet langer dan 7 meter zijn.
- Je mag niet harder dan 13 km/uur varen.
- Neem geen alcohol mee in de kano of boot.
- Veroorzaak geen geluidsoverlast.
- Neem afval mee terug naar de instapplaats.
- Kom alleen op oevers, waar in- en uitstapplaatsen liggen. Op andere plekken beschadig je de oevers. Kom je op andere oevers? Dan heb je toestemming nodig van de grondeigenaar. De in- en uitstapplaatsen herken je aan dit bord:
Tips voor veilig en gezond kanoën, varen en roeien
- Je moet goed kunnen zwemmen. Je zou in het water kunnen vallen.
- Vaar niet in de buurt van watermolens, stuwen en vistrappen. Dit is levensgevaarlijk. Stap uit het water waar dit aangegeven is en ga er verderop weer in. Of gebruik de kanogoot.
- Spring niet in het water. Het is namelijk niet schoon genoeg. Ook de stroming kan te hard zijn.
- Zorg ervoor dat je geen water binnenkrijgt. Anders kun je ziek worden.
- Was eerst je handen met schoon water, als je contact met het water hebt gehad. Daarna kun je iets gaan eten of drinken.
- Wanneer je in diep water valt, pas dan op voor koude stromingen. Je kunt kramp krijgen en onderkoeld raken, waardoor je zou kunnen verdrinken. Vaar hier daarom ook nooit alleen.
- Als het gaat onweren, kom dan uit het water. Wacht niet op de eerste bliksem.
- Pas op voor omgewaaide bomen, takken of andere hindernissen. Deze kunnen onder water liggen.
- Houd ook rekening met onverwachte stromingen en sterk veranderende waterstanden.
- Houd het water en de waterkant schoon. Afval trekt ratten aan. Rattenurine in het water kan de ziekte van Weil verspreiden: een zeer ernstige levensbedreigende infectieziekte. Deze ontstaat door contact met besmet water via de slijmvliezen of via wondjes. Wees daarom extra voorzichtig als je ratten ziet en probeer contact met het water te voorkomen.
We hebben 5 mooie vaarroutes door ons gebied verzameld. De routes variëren van 8 kilometer (ongeveer 2 uur varen) tot en met 13 kilometer (ongeveer 4 uur varen).