Veelgestelde vragen hoogwater

Heb je vragen over een hoogwatersituatie, wil je wateroverlast melden of heb je andere watervragen? Hieronder vind je antwoord op veelgestelde vragen. 

Wie te bellen bij wateroverlast?

Is er geen acuut gevaar en heb je schade aan je woning of bedrijf, onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Is er sprake van overlast in de openbare ruimte, zoals ondergelopen wegen door een verstopte riolering of losliggende putdeksels, dan zie je in onderstaande tabel wie je kunt bellen.

Wat kan ik doen bij wateroverlast? Enkele voorbeelden. Water in kelders en kruipruimtes regel je zelf. Verstopte riolering in huis regel je zelf. In de stad of het dorp water op straat meld je bij je gemeente. In het buitengebied een overstroomde beek of sloot meld je bij Waterschap De Dommel: 0411-618 618. Losliggende putdeksels op de weg, risico op kortsluiting of brand? Bel de brandweer: 0900-0904. Is er acuut gevaar? Bel 112 . Meer informatie op www.dommel.nl/wateroverlast

Wat moet ik doen bij wateroverlast in mijn kelder?

Het is heel vervelend als er water in je kruipruimte of kelder staat. Als waterschap kunnen we hier helaas niets aan doen. Een droge kelder is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van een woning. De eigenaar is verantwoordelijk voor zijn eigen perceel en het bouwwerk daarop en moet zelf maatregelen nemen om overtollig grondwater af te voeren en een kelder waterdicht te maken.

De gemeente is het aanspreekpunt voor inwoners die vragen hebben over grondwater in het stedelijk gebied. Dit ongeacht de oorzaak van de vraag of klacht. Het waterschap werkt samen met de gemeente om mee te denken over de oorzaken van de overlast en welke maatregelen mogelijk zijn.

Lees hier meer over grondwateroverlast. Wil je weten wie je moet bellen bij wateroverlast? Bekijk de veelgestelde vraag: Wie te bellen bij wateroverlast?

Waar kan ik wateroverlast melden?

We begrijpen dat het soms verwarrend is bij wie je moet zijn voor een melding van wateroverlast. Er zijn meerdere instanties in de weer om wateroverlast te voorkomen of om te helpen bij kritische situaties. Als waterschap houden wij ons vooral bezig met de waterstanden in de grote waterlopen en beken en met de veiligheid van de keringen. Heb je melding van wateroverlast, meld deze bij voorkeur digitaal. Doe een melding over water.

Wat kan ik zelf doen om wateroverlast te voorkomen?

Houd je eigen omgeving goed in de gaten en volg de ontwikkelingen op onze website. Je kan zelf actie ondernemen door het plaatsen van zandzakken of schotten om het water tegen te houden.

Kan ik bij het waterschap zandzakken krijgen?

Nee, hier moet je zelf voor zorgen. De meeste bouwmarkten verkopen zandzakken. Je kunt ze ook online bestellen. 

Hoe extreem was de situatie in de winter van 2023/2024? Hoe vaak komt dit voor?

Maandenlang is er heel gestaag regen gevallen. Daarom zakten de peilen ook zo langzaam als het even droog was. De peilen wisselden door het hele gebied; in de meeste gevallen een peil dat eens in de 10 jaar voorkomt maar op andere plaatsen hoger. Oftewel: in de beken was het niet extreem (komt eens in de 10 jaar voor), daarbuiten is het wel natter geweest dan normaal.

Het waterschap zorgt toch voor droge voeten? Waar betaal ik dan belasting voor?

Het waterschap werkt het hele jaar door aan schoon water, voldoende water en droge voeten. Met de weersextremen waar we tegenwoordig mee te maken hebben, kunnen we echter niet alle (water)overlast voorkomen.