Waterschap De Dommel maakt de balans op

We kijken terug naar een hele droge en hete zomer in dit jaar en maken de balans op. Hoeveel regen is er gevallen? Hoeveel is er verdampt? En hoeveel invloed heeft dit gehad op het oppervlaktewatersysteem? We vergelijken de cijfers van de afgelopen drie maanden met vorige jaren.

Aanmelden agrarische nieuwsbrief

Neerslagtekort groter dan vorige jaren

In de afgelopen drie maanden is alleen in september meer neerslag gevallen dan gemiddeld. In juli en augustus viel veel minder neerslag dan gemiddeld en verdampte er meer water dan er viel. Het neerslagoverschot op 1 oktober was -99 mm. Dat betekent dat er 99 mm meer neerslag verdampte dan er is gevallen. Dit is lager dan op 1 oktober 2021 (-81,5 mm) en ongeveer gelijk aan 1 oktober 2020 (-93 mm). In juli en augustus was het neerslagoverschot veel lager dan in 2020 en 2021, omdat het in het voorjaar droger was dan in het voorjaar van deze jaren. Deze zomer hebben we in Nederland zelfs het grootste landelijke neerslagtekort van deze eeuw gemeten. Voordat de neerslag in september viel, was het neerslagoverschot in het Dommelgebied -200mm.

Niet genoeg neerslag om droge jaren goed te maken

Het neerslagoverschot vanaf 1 januari 2018 laat zien dat er nog niet genoeg neerslag is gevallen om de droge jaren van 2018 – 2020 te herstellen. Op 1 oktober 2021 was het cumulatieve neerslagoverschot 31 mm. Dit houdt in dat sinds 1 januari 2018 er 31 mm meer neerslag viel dan verdampte. In 2022 is het gevolg van het nattere jaar 2021 te niet gedaan door de droogte in juli en augustus. Er was onvoldoende neerslagoverschot om het grondwater aan te vullen.

Over het algemeen zijn de grondwaterstanden in het Dommelgebied op 1 oktober lager dan vorig jaar. De gebieden waar de grondwaterstanden het meest naar beneden zijn gezakt, zijn de zandgronden die hoger liggen. Deze liggen vooral in het zuiden van het Dommelgebied. Ze verdrogen de laatste jaren keer op keer doordat er geen neerslag valt. Door de droogte van afgelopen zomer hebben de landbouw en de natuur het op die plekken zwaar.

Waterbalans 3e kwartaal minder negatief dan 2020

Met een waterbalans kijken we naar het de werking van het oppervlaktewatersysteem. Daarbij nemen we de volgende punten mee: neerslag, verdamping, RWZI effluent en afvoer van watergangen. Op 1 oktober was de waterbalans voor het Dommelgebied -242 mm. Dit betekent dat er vanaf 1 januari 242 mm meer water is verdampt en afgevoerd dan er is gevallen. In 2021 was dit -111 mm en in 2020 -279 mm. Mogelijke oorzaken van een minder negatieve waterbalans dan in 2020 kunnen de droogtemaatregelen zijn en/of dat het eerder ging regenen in september. Daardoor konden we meer water vasthouden dan in 2020.

Mis geen nieuws voor agrariërs

Dit artikel verscheen in onze nieuwsbrief Boeren met water. Wil je meer weten over wat er speelt op agrarisch gebied bij De Dommel, geen nieuws missen of ontdekken wat andere agrariërs in ons gebied doen? Dat kan! Via deze onderstaande knop kun je je inschrijven en blijf je op de hoogte van nieuws in ons agrarisch gebied:

Aanmelden agrarische nieuwsbrief

Je kunt je altijd uitschrijven.