Eiken maken plaats voor nieuwe natuur

De eiken die je hier in het bos ziet, sterven af. Dat klinkt vervelend. Maar we wisten dat dit ging gebeuren. Het gebied is natter geworden sinds de Run hier weer door het landschap kronkelt. De oude eiken kunnen zich hier niet goed op aanpassen.

We gaan van droog naar nat

Tijdens de grote ruilverkaveling rond 1960 is de Run rechtgetrokken en breder gemaakt. Ook werden er sloten gegraven. Dit gebeurde allemaal om het water snel uit het gebied te krijgen voor de landbouw. Maar dat zorgde ook voor verdroging van de natuur in het beekdal. Door het aanpassen van de Run houden we het water nu langer vast in de bodem. Hierdoor stijgt het grondwaterpeil en is de bodem hier natter. Wordt het door extreme regen te nat? Dan voeren kleine stroompjes het regenwater af dat niet meer in de grond kan trekken. Zo krijgt het gebied steeds vers water. En het wordt aangevuld met opborrelend grondwater. 

Snelle verandering is niet goed voor eik

Het gebied verandert heel snel. Daar kunnen de eiken niet zo goed tegen. Ze zijn gevoeliger voor schimmel, zoals meeldauw. Nu komen de wintervlinder en de eikenprachtkever hier weer voor. Zij eten van de eiken. Ook daardoor sterven
deze bomen af.

Bijzondere planten komen terug

In de toekomst kan het bos beter tegen de klimaatverandering. Bijzondere planten, zoals elzenzegge, dotterbloemen, veenmossen en wateraardbei komen voor in natte beekdalen. Die zullen hier weer groeien. Dat is goed voor het
leven in het bos. Bomen zoals de zwarte els en de wilg blijven hier bestaan. Andere bomen, zoals de eik, kom je dan af en toe nog tegen.

Meer weten over project Beekdal de Run? 

Kijk dan op de projectpagina Beekdal de Run