Beekdal Groote Beerze

Waterschap De Dommel richt het van de Groote Beerze opnieuw in. Doel is verdroging van het gebied tegen te gaan, kwetsbare natuur sterker te maken en te zorgen voor minder wateroverlast. We passen de recreatiemogelijkheden van het gebied aan aan de nieuwe situatie. Sinds het voorjaar van 2017 zijn we bezig met de voorbereidingen. We werken hierbij samen met verschillende partners. Rond de zomer van 2021 zijn we gestart met de eerste werkzaamheden.

‘Met de stroom mee’

Het projectgebied begint net ten zuiden van de provinciale weg N284 tussen Bladel en Hapert.  Hier komen het Dalemstroompje en de Aa- of Goorloop samen en vormen zij samen de Groote Beerze. Daarna stroomt de beek tussen Casteren en Netersel door, richting het Westelbeersbroek. De Groote Beerze doorkruist daarna de Noord-Brabantse Dekzandrug, bij Westelbeers. Net boven Westelbeers splitst de Groote Beerze zich op. Het wordt het Omleidingskanaal Groote Beerze en de kronkelende Groote Beerze zelf. Die stroomt verder richting Middelbeers stroomt. Het projectgebied stopt bij deze splitsing.  
We doen dit project in fases. We hebben het hele projectgebied daarom verdeeld in 4 deeltrajecten:

  • Traject 1: vanaf de weg De Hoeve tot aan de Broekeindsedijk (klaar)
  • Traject 2a: vanaf de Molenweg tot aan de Hoeve
    Definitief Projectplan Waterwet is vastgesteld. Plan ligt vanaf 27 september 6 weken ter inzage.
  • Traject 2b: samenkomst Aa of Goorloop en Dalemsstroompje tot aan Molenweg
    Voorbereidingsfase
  • Traject 3: vanaf de Broekeindsedijk tot aan de Aardbossen (klaar)

Traject 2: Molenweg - De Hoeve

In het traject Molenweg-De Hoeve gaan we werken aan:

  •  Beekherstel: 3,2 kilometer van de Groote Beerze gaan we opnieuw inrichten. De beek wordt langer, smaller en ondieper om verdroging van het gebied tegen te gaan en kwetsbare natuur sterker te maken
  • Natuurnetwerk Brabant maken: grond inrichten en beheren als natuur
  •  Robuust en klimaatbestendig watersysteem: we maken meer ruimte voor water bij hevige regenval, we houden water vast in droge periodes. Het gebruik van grond passen we aan op het grondwaterpeil
  • Uitbreiding van bestaande bossen
  • Stimuleren van recreatieve verbindingen voor vooral wandelaars en ruiters.

Planning

  1. Afgerond: 8 december 2022 tot 18 januari 2023

    Ontwerp projectplan ter inzage

  2. Afgerond: 14 december 2022

    Inloopbijeenkomst Ontwerp Projectplan Traject 2a

  3. Afgerond: September 2024

    Vaststelling definitief Projectplan Waterwet

  4. Nog te doen: 2025

    Uitvoering

  5. Nog te doen: Eind 2025

    Afronding

Traject 1: De Hoeve - Broekeindsedijk (afgerond)

  • Schelpenpad Netersel wordt hersteld

    Tussen de fietsersburg en Schipstaarten in Netersel hebben we een schelpenpad aangelegd. Door het inklinken van de schelpen zit er een aantal kuilen in het pad. Na regen blijft hier water in staan

  • Feestelijke opening ‘Herinrichting Beekdal Groote Beerze’

    Dinsdagmiddag 28 juni 2022 vierden we de feestelijke opening van de eerste twee trajecten van de Groote Beerze. Samen met Brabants Landschap, Provincie en gemeente Bladel met paard en wagen door de nieuw aangelegde voorde. Een bijzondere plek waar beekherstel, natuur en recreatie samen komen.

  • Drie voetgangersbruggen over Groote Beerze

    De voetgangersbruggen over de Groote Beerze tussen Netersel en Casteren zijn geplaatst. Met het plaatsen van deze bruggen, het aanleggen van de voorde voor paarden en de half verharde paden naar de bruggen zijn de werkzaamheden voor traject 1 klaar.

  • Ik fotografeer alles wat in het jaar voorkomt

    Rabatten snoeien, vissen afvangen, oude beek dempen, vlonderpad aanleggen. Het ligt allemaal vast op film. Dankzij Jozef van der Heijden. Deze Hulselnaar is dagenlang te vinden op het werkterrein van de Groote Beerze. Uren materiaal legt hij vast.

  • Hazelworm waargenomen in gebied van Groote Beerze

    Tijdens een wandelexcursie lang de Groote Beerze bemande ecoloog Marcel Cox één van de informatiepunten. Marcel over deze dag: “We gaven onder andere uitleg over de beschermde soorten in het gebied, waaronder de hazelworm. Daarop kwam de vraag kunnen deze zwemmen? Ik wist het antwoord niet, maar dit bijzondere filmpje dat John Wilborts wist te maken in de Groote Beerze ter hoogte van Casteren was het antwoord op deze vraag.”

  • Even voorstellen projectteam Groote Beerze

    Het projectteam dat werkt aan de Groote Beerze stelt zich voor. Heb je vragen of wil je meer weten over het werken aan de Groote Beerze? Het projectteam staat voor je klaar!

Traject 3: Broekeindsedijk - Aardbossen (afgerond)

  • Sporen van woonstalhuis uit Ijzertijd gevonden

    Tijdens het uitgraven van een nieuwe poel langs de Groote Beerze, zijn archeologische grondsporen gevonden. Door onderzoek van RAAP, advies- en onderzoeksbureau voor archeologie en cultuurhistorie, blijkt dat het gebied in de IJzertijd (ca. 800 - 12 v. Christus) bewoond werd.

  • Online presentatie Groote Beerze traject 3

    De plannen voor Groote Beerze traject 3 (Broekeindsedijk tot Aardbossen) zijn klaar. We nemen je graag mee. Door Corona kunnen we dat niet doen bij jou op locatie. Met een online presentatie proberen we je zoveel mogelijk bij te praten.

Algemene informatie over het project

In de vorige eeuw is de Groote Beerze recht gemaakt. We hebben de beek vergraven en vergroot. Met als doel meer en sneller water te kunnen afvoeren. Het is een diepe beek die recht in het landschap ligt. Het water heeft weinig ruimte voor een natuurlijke loop. We hebben te maken met hevige regenbuien en pieken. Maar ook komen steeds vaker lange periodes van droogte voor. Het water stroomt nu te snel het gebied uit. Het beekdal en de omliggende vennen en bosgebieden hebben daardoor last van verdroging.

Aanpak

Om ervoor te zorgen dat het gebied beter water kan opnemen en vasthouden, krijgt de Groote Beerze een natuurlijkere loop, die lijkt op de situatie vóór 1973.
Om de kwaliteit van het water te verbeteren, verhogen we de stroomsnelheid in de beek.

Dat kan bijvoorbeeld door:

  • flauwere oevers te maken
  • de bodem van de beek omhoog te brengen
  • of meer bochten in de beek aan te brengen

De beek wordt smaller en ondieper en ook langer door de nieuwe bochten in de beek. Hierdoor houden we het water langer in het gebied en kan meer water de grond in zakken.
Rondom kwetsbare bosjes en vennen nemen we maatregelen om ervoor te zorgen dat de natuur niet verder achteruit gaat. Het peil van grondwater mag daar niet te diep weg zakken. Ook willen we het gebied toegankelijker maken voor de recreant.
We kunnen niet overal voorkomen dat de maatregelen effect hebben op landbouwpercelen. Waterschap De Dommel maakt de plannen voor het opnieuw inrichten van het beekdal in overleg met de direct betrokkenen. We kijken daarbij naar wensen en kansen, zoals grondruil en zelfrealisatie van natuur. Het ontwerpen en uitvoeren doen we zoveel mogelijk in overleg met belanghebbenden. Dit doen we stap voor stap en met oog voor het grondgebruik. Binnen de planning staat zorgvuldig overleg met het gebied voorop. Daarom kiezen we voor een aanpak in fases.

Meer weten over de plannen

Meer informatie staat op het informatieplatform dat Royal Haskoning DHV maakte. Op deze website staan de projectplannen met daarin alle maatregelen die wij willen gaan nemen. Maar ook alle onderzoeken die nodig waren om tot deze plannen te komen.

Het informatieplatform wordt op dit moment aangevuld met de plannen voor traject 2 en is even offline. Binnenkort is de website weer beschikbaar!

Herijking gebiedsvisie

Plannen uit het verleden worden zoveel mogelijk gebruikt. In 2005 hebben we voor een deel van het projectgebied (Moerasbos - Grijze Steen) de visie 'Van Beerze naar Beter’ gemaakt. Daarnaast startten in 2010 de projecten onder de noemer van de Levende Beerze. Hiervan zijn de Groote Beerze en de Kleine Beerze onderdeel. Andere doelen en inzichten, veranderende regels en klimaatverandering waren allemaal redenen om de visie uit 2005 af te stoffen en te herijken.  De resultaten bekijk je in dit i-report

Europese natuurdoelen

Dit project is onderdeel van een groter plan om verdroging tegen te gaan van het natuurgebied Kempenland-West. Grote delen van dit gebied zijn zo waardevol, dat ze Europees beschermd zijn. We beschermen dit kwetsbare gebied door maatregelen te nemen tegen verdroging. En ook tegen de schadelijke invloed van stikstof. Dit doen we met een totaalaanpak: we werken aan de richtlijnen voor Natte Natuurparels (NNP), de Kaderrichtlijn water (KRW), Natura 2000 (N2000) en het voormalig Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Samenwerking

Belangrijke partners zijn de gemeente Oirschot en Bladel, Brabants Landschap, ZLTO en Provincie Noord-Brabant. Daarnaast werken we samen met betrokken grondeigenaren, pachters en omwonenden.
Het project komt mede tot stand door financiële samenwerking met Provincie Noord-Brabant.

Meer informatie

We versturen regelmatig digitale nieuwsbrieven met de meest actuele informatie over het project. De eerder verstuurde nieuwsbrieven kun je hiernaast bekijken.

We staan open voor je ideeën en opmerkingen. Neem gerust contact op met Ted van Paassen, via telefoon: 0411 618 618 of grootebeerze@dommel.nl.