Hazelworm waargenomen in gebied van Groote Beerze

Tijdens een wandelexcursie lang de Groote Beerze bemande ecoloog Marcel Cox één van de informatiepunten.  Marcel over deze dag: “We gaven onder andere uitleg over de beschermde soorten in het gebied, waaronder de hazelworm. Daarop kwam de vraag kunnen deze zwemmen? Ik wist het antwoord niet, maar dit bijzondere filmpje dat John Wilborts wist te maken in de Groote Beerze ter hoogte van Casteren was het antwoord op deze vraag.”

 
Wat is een hazelworm

De hazelworm is een pootloze hagedis van maximaal 40cm en kan ten onrechte worden aangezien voor een slang. De hazelworm heeft de volgende kenmerken:

  • Het reptiel kan zijn staart afwerpen
  • Heeft tandjes. Bij het voortplanten bijt het mannetje zich vast in het vrouwtje.
  • Meestal egaal bruin, vandaar ‘hazel’
  • Het is een hagedis, maar dan zonder pootjes
  • Vrouwtjes dragen de eitjes in het lichaam, mannetjes hebben een dubbele penis
  • Eet regenwormen en naaktslakken
  • Heeft veel vijanden, zoals: vogels, zoogdieren en andere reptielen
  • Kan 10 tot 15 jaar oud worden

 De hazelworm leidt een verborgen bestaan en verstopt zich graag onder bijvoorbeeld dood hout. In Noord-Brabant is niet zoveel bekend over de verspreiding en het voorkomen. RAVON (reptielen, amfibieën en vissen onderzoek Nederland) is momenteel bezig om dit beter in beeld te krijgen. Tijdens de rondleiding kregen we melding van verschillende deelnemers dat ze een hazelworm in de omgeving van de Groote Beerze hadden gezien. Iedere waarneming telt.

Heb je ook een hazelworm gezien?

Zie je een hazelworm en wil je graag bijdragen aan de bescherming van hun leefgebied en het in kaart brengen van de verspreiding in Noord-Brabant? Jouw waarnemingen kun je doorgeven via waarneming.nl. Je kunt ook een mailtje sturen aan Marcel Cox, ecoloog van dit projectgebied. Graag dan de locatie (bij voorkeur ingetekend op kaart / of screenshot / locatie google maps) en datum en tijdstip waarop de waarneming is gedaan.