De stengel bevat rode spikkels en het blad is hartvormig. De plant heeft holle stengels. In ieder okseltje zit een blad. Dit zijn de knopen waar de plant zijn naam aan te danken heeft. Een struik kan wel 4 meter hoog worden. In augustus en september bloeit hij met crèmewitte bloemen waar veel bijen op af komen. Tegen de winter sterven de bovengrondse delen van de plant weer af, de ondergrondse wortelstokken overwinteren.

Exoot

Van oorsprong komt deze plant alleen voor in Japan. Deze exoot groeit inmiddels al tientallen jaren in ons land. Tuincentra verkopen de plant. Hij heeft zich verspreidt doordat mensen tuinafval met plantenresten dumpten in de natuur en op stortplaatsen.  
Japanse duizendknoop staat op de Europese lijst voor meest invasieve exoten gerekend. Als hij er eenmaal zit, gaat hij zeer moeilijk weer weg. 

Groeiplaats

Japanse duizendknoop houdt van voedselrijke, vochtige standplaatsen, zowel in de (half)schaduw als in de volle zon. Sommige beekoevers worden compleet overwoekert en daarmee beschaduwt door grote bossen Japanse duizendknoop. Onder dit dichte bladerdek dringt geen zonlicht meer door waardoor waterplanten kunnen afsterven. Dat heeft gevolgen voor de ecologie in de beek. Waterplanten bieden schuilgelegenheid en voedsel voor veel dieren die in de beek leven. 

Bestrijding

In Azië heeft de plant veel natuurlijke vijanden zoals plaaginsecten schimmels. In Europa heeft de duizendknoop geen natuurlijke vijanden. Hierdoor kan de plant uitbundig groeien en zich verspreiden.

Op dit moment testen wij de meest effectieve manier waarop we de Japanse duizendknoop kunnen bestrijden.