De marmergrondel is een zoetwatervis. Bij ons leeft de soort in rivieren en beken met veel waterplanten. Ze hebben geen zwemblaas en kunnen dus niet “zweven” in het water. Als ze niet blijven zwemmen, zakken ze naar de bodem.

Herkenning

Het lichaam is gedrongen en donkerbruin tot donkergrijs met een gemarmerde tekening met daarin grote donkere vlekken. De soort kan 10 centimeter lang worden. Zeer kenmerkend zijn de buisvormige neusopeningen. Dit hebben de andere grondelsoorten niet.

Levenswijze

Marmergrondels houden van oeverzones met veel schuilgelegenheid. Dat kunnen stenen zijn of dichte vegetatie. Het voedsel bestaat uit plankton, insectjes, eieren en larven van vissen, algen en dood organisch materiaal. 

Exoot

De marmergrondel is In Nederland voor het eerst aangetroffen in 2002. De soort komt van oorsprong voor in de Zwarte zee verspreidde zich via de Donau snel naar andere grote rivieren en kanalen tot in de kleinste beken van Brabant. 

De soort neemt makkelijk nieuwe gebieden over van oorspronkelijke soorten. We noemen het daarom een invasieve exoot beschouwd. Hij vormt mogelijk een bedreiging voor de hier levende bodemsoorten zoals rivierdonderpad en bermpje.