De quaggamossel heeft een bruine schelp met witte strepen. De schelp is glad en kan tot ongeveer 4 cm lang worden. Ze hechten zich in grote aantallen aan harde oppervlakken, zoals stenen en hout maar ook aan schepen en waterleidingen.

De quaggamossel is een is een invasieve exoot, afkomstig uit het Zwarte Zeegebied. Via scheepvaart en de grote rivieren heeft de soort zich ook in Nederland verspreidt. De mossel vindt je in ons gebied bij de waterinlaat van de Beeksche waterloop. 

Leefwijze

Quaggamossels filteren plankton en andere kleine deeltjes uit het water. Ze kunnen grote hoeveelheden water filteren, hierdoor wordt het water heel helder. Om deze reden zijn experimenten gedaan met het uitzetten van deze soort in meren en stadswateren, om overlast van (blauw)algen te bestrijden. Echter, wanneer deze wateren opwarmen en zuurstofarm worden, sterven de mosselen snel af en komen er grote hoeveelheden voedingsstoffen terug in het water waardoor er opnieuw heel veel (blauw)algen gaan groeien.

Exoot eet exoot

Diverse baarzen en baarsachtige vissen eten schelpen. In theorie is de quaggamossel dus voedsel. Ze blijken de mossel echter niet altijd als zodanig te herkennen. Een exoot als de zwartbekgrondel kan dit weer wel.