Ir. A.J.A.M. Segersgemaal en het Bossche Broek
Aan de rand van het Bossche Broek staat aan de Dommel bij Vught het Ir. A.J.A.M. Segersgemaal. Hieronder lees je meer over dit gemaal en het waterbergingsgebied het Bossche Broek.
Het Ir. A.J.A.M. Segersgemaal verwerkt het water uit verschillende sloten en beken. Die liggen in het Bossche Broek, Den Dungen en de Dungense polder. Daarna pompt het gemaal het water weg naar de Dommel. Het kan maximaal 126 m3/minuut verwerken. De naam komt van ir. Segers. Hij was van 1985 tot 2003 watergraaf van Waterschap De Dommel. Het gemaal is gebouwd in 2006. Het vervangt het oude gemaal, een karakteristiek bouwwerk uit de jaren dertig. Dit gebouwtje vind je bij het zelfbedieningspontje de Moerasdraak
De Dungense polder
De Dungense polder ligt tussen Den Dungen en ’s-Hertogenbosch. Tot ca. 1950 hoorde dit gebied ook bij het Bossche Broek. Door de aanleg van de A2 en N617 is het gebied apart komen te liggen. Nu is het een boerenlandschap met grote stukken grond, die op verschillende manieren worden gebruikt. Het water in de sloten langs deze stukken grond stroomt via grotere sloten naar de Dungensesloot ten zuiden van de A2. Het water uit Den Dungen komt hier ook op uit. De Dungensesloot brengt het water daarna via het Ir. A.J.A.M. Segersgemaal naar de Dommel.
Ontstaan van het waterbergingsgebied Bossche Broek
In ’s-Hertogenbosch stromen de Dommel en de Aa samen in de Dieze. Bij hoogwater kunnen deze beken het water niet snel genoeg kwijt. Dit kan tot flinke overstromingen leiden. In 1995 stond een deel van de A2 zelfs onder water. Om herhaling te voorkomen heeft het waterschap het Bossche Broek aangewezen als zogenaamd waterbergingsgebied. Dit houdt in dat dit gebied het teveel aan water kan opvangen, als dat nodig is.
Het Bossche Broek bij hoogwater
We hebben berekend dat overstromingen één keer in de 150 jaar plaats kunnen vinden. Het teveel aan water kan dan opgevangen worden in twee gebieden. Dit zijn Bossche Broek Noord en Bossche Broek Zuid. Bossche Broek Noord kan 4.900.000 m3 water opvangen en Bossche Broek Zuid 3.778.000 m3.
Hoe laten we het Bossche Broek vollopen?
Het Bossche Broek heeft een inlaatwerk. Hiermee kunnen we het water in het gebied laten stromen. Het gebied is afgesloten met betonnen schotten. Ze liggen verstopt onder een laag zand. Die moet eerst weggegraven worden. Daarna halen we de schotten weg en stroomt het water het Bossche Broek in. Dit blijft zo totdat we het water weer op de normale manier kunnen afvoeren.
Tunneltje als waterslot
Aan de rand van het Bossche Broek bij Vught ligt een tunneltje voor voetgangers en fietsers. De zijkanten van deze tunnel hebben muren, waartussen balken gelegd kunnen worden. Hiermee kunnen we de tunnel bij hoogwater afsluiten. Zo blijft Vught droog.
Hoe loopt het Bossche Broek weer leeg?
Wanneer het waterpeil genoeg is gezakt, gaat het poldergemaal in Bossche Broek Noord werken. Die pompt het water dat er nog te veel is terug in de Dommel. Ook gaat er een gedeelte naar het Ir. A.J.A.M. Segersgemaal. We sluiten het inlaatwerk weer met de betonnen schotten. En we maken het tunneltje bij Vught weer open.
Herstel keringen en ‘natte’ natuur in Bossche Broek Zuid
In het Bossche Broek Zuid liggen enkele keringen (soort dijken) die niet goed meer zijn. Zij kunnen breken bij extreem hoog water. Die worden vanaf eind 2023 hoger en breder gemaakt. Ook is dit gebied te droog voor veel planten en dieren. Daarom krijgt het bijzondere ‘natte’ natuur. Het wordt een Natte Natuurparel. Dit werk start na de zomer van 2023.
Kaart van het gebied Het Bossche Broek
Document download informatie:
- Een pdf-bestand kun je openen in verschillende PDF-lezers, zoals Adobe Reader.