Terugblik inloopbijeenkomsten Dommeldal

Op maandag 28 en woensdag 30 oktober organiseerde Waterschap De Dommel de eerste inloopbijeenkomsten over Natura 2000-project Dommeldal.

Rond de 50 bezoekers uit de omgeving kwamen op maandag in Waalre langs. Zij kregen meer informatie over het project, de doelen, mogelijke maatregelen en planning. Op woensdag brachten ongeveer 60 mensen uit de omgeving een bezoek in Borkel en Schaft. De bezoekers waren een mix van agrariërs, ondernemers en inwoners uit het gebied rondom het Dommeldal. Ze gingen in gesprek met de aanwezige experts en stelden hun vragen. Vaak over de thema’s landbouw, natuur, water en recreatie. Veel bezoekers schreven een reactiekaartje waarop ze aandachtspunten, ideeën en zorgen voor het gebied meegaven. De komende weken bekijken we de reacties. We gaan kijken of en zo ja hoe we ideeën kunnen opnemen bij het maken van een plan voor het gebied. Ook informeren we de vragenstellers wat we met de vragen of opmerkingen gaan doen. Doel is om deze ook te vertalen naar een kaart waarop men kan zien welke opmerkingen er zijn binnengekomen. En wat we al dan niet hiermee kunnen doen en waarom wel of niet.

In gesprek

Velen kennen het gebied erg goed. En zien de natuur en het Dommeldal veranderen. Verandering brengt ook angst en onzekerheid met zich mee. Men is trots op het Dommeldal. Veel boeren en ondernemers vroegen zich af wat de veranderingen voor hen gaan betekenen. Ze zijn, met alles wat op het moment aan regels en plannen op hen af komt, op zoek naar het toekomstperspectief voor hun bedrijf. Men is kritisch over de vernatting van de natuur en vooral wat hiervan de gevolgen gaan zijn voor grond en woningen in de omgeving. Enkele inwoners schreven ideeën op die bijdragen aan de natuur en waterdoelen.

Mensen in gesprek in een ruimte met vijftig mensen

Samen komen tot oplossingen

We werken in het gebied Dommeldal vooral aan de Natura 2000-doelstellingen. Zo beschermen we bepaalde dieren en planten en versterken we hun natuurlijke leefomgeving om de biodiversiteit (soortenrijkdom) te behouden. We kijken daarnaast wat we nog meer kunnen doen. Water langer vasthouden in het gebied, een betere waterkwaliteit en het uitbreiden van natuur zijn voorbeelden van extra kansen. We willen hierop meeliften. Ook willen we dat boeren een toekomst houden in het gebied. Een lastige, ruimtelijke puzzel dus om te leggen.

Puzzel leggen

Wij vinden het belangrijk om samen met bewoners, agrariërs en andere ondernemers deze puzzel te leggen. Hoe kunnen we voor het Dommeldal de gestelde doelen halen kijkend naar de landbouw, de natuur, het water en de recreatie? En welke oplossingen dragen hieraan bij? Hoe zorgen we dat alle, soms tegengestelde, belangen goed aan bod komen? Hoe kunnen we deze toch samenbrengen? Samen met de omgeving zoeken we slimme combinaties van oplossingen voor een sterkere natuur, voldoende en schoon water, een gezonde bodem en goede toekomst voor de landbouw. Dit is ook in lijn met de gedachtegang van de gebiedsgerichte aanpak Grenscorridor. Project Dommeldal is het eerste project dat wordt uitgevoerd in het kader van gebiedsgerichte aanpak Grenscorridor.

Eerste kennismaking

De inloopavonden waren een eerste kennismaking met het Natura 2000 project Dommeldal voor veel mensen uit de omgeving. En een eerste moment om ideeën en aandachtspunten in te brengen. De komende tijd kan iedereen die dat wil zijn of haar ideeën en vragen insturen. Hou hiervoor de projectpagina van Dommeldal in de gaten. Of stuur een e-mail via dommeldal@dommel.nl. De informatie van de inloopbijeenkomsten plaatsen we op de website.

Op de hoogte blijven?

Graag houden wij je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond Natura 2000 project Dommeldal via onze nieuwsbrief. Meld je daarvoor aan