Weetjes en tips: doorspoelen
De categorie doorspoelen bestaat uit vier weetjes en tips om bewuster om te gaan met (afval)water. Klik hieronder op een onderwerp om meteen naar de informatie te gaan:
Nieuwsbrief Bewuster omgaan met water
Onze nieuwsbrief Bewuster omgaan met water verschijnt 2 keer per jaar. Meld je aan als je de nieuwsbrief voortaan automatisch wil ontvangen.
Spoel geen medicijnen door
Spoel oude medicijnen en medicijnresten niet door, maar lever ze in bij jouw apotheek. Zo voorkom je dat ze in oppervlaktewater terechtkomen. Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) worden deze stoffen namelijk niet volledig verwijderd.
Ga bewust om met medicijnen
Ga bewust om met medicijnen. Omdat het lichaam niet alle medicijnen opneemt of afbreekt, komen resten hiervan via poep en plas in het afvalwater terecht.
Spoel geen vochtige doekjes door
Doe vochtige doekjes in de afvalbak en spoel ze niet door. Zo raakt jouw wc niet verstopt en voorkom je storingen op onze rioolwaterzuivering.
En doordat bij hevige regenbuien het riool soms overstort, vervuilen vochtige doekjes ook het water in onze beken. In 2020 zijn er door een riooloverstort op de Rundgraaf in Veldhoven duizenden vochtige doekjes in de beek terecht gekomen. Lees het artikel in het Eindhovens Dagblad.
Bespaar water met doorspoelen
Bespaar water met doorspoelen. We spoelen gemiddeld 6 keer per dag door. Met de kleine in plaats van de grote knop bespaar je 18 liter water per dag. Dat is meer dan 6000 liter per jaar. Zo verbruik je minder water en hoeft het ook niet schoongemaakt te worden.
Tips:
- vervang een oud toilet door een nieuwe, het waterreservoir kan wel de helft kleiner zijn;
- repareer een lekkende stortbak om waterverspilling te voorkomen;
- vervang de spoelknop door een spaarknop met kleine en grote spoelknop.
Folder Waterschijf van vijf
De folder Waterschijf van vijf boordevol weetjes en tips om bewuster om te gaan met water. Download de folder hier: