Weetjes en tips: koken
De categorie koken bestaat uit vier weetjes en tips om bewuster om te gaan met water in jouw keuken. Klik hieronder op een onderwerp om meteen naar de informatie te gaan:
Nieuwsbrief Bewuster omgaan met water
Onze nieuwsbrief Bewuster omgaan met water verschijnt 2 keer per jaar. Meld je aan als je de nieuwsbrief voortaan automatisch wil ontvangen.
Spoel geen olie of frituurvet door
Spoel oud frituurvet niet door de gootsteen of wc. Giet het terug in een pak of fles en lever het gescheiden in. Bijvoorbeeld bij een inzamelpunt bij de supermarkt of milieustraat. Zo raakt jouw gootsteen of wc niet verstopt en voorkom je storingen op onze rioolwaterzuivering.
Spoel geen restjes door de gootsteen
Klein restje in de pan? Spoel jouw etensrestjes niet door de gootsteen, maar veeg ze uit de pan met keukenrol. Zo raakt jouw gootsteen niet verstopt en voorkom je storingen op onze rioolwaterzuivering.
Tip: Met een pannenlikker veeg je de pan ook makkelijk leeg.
Kies voor een dag zonder vlees
Kies eens voor een dag zonder vlees. Je bespaart zo veel water. Voor de productie van 100 gram vlees is gemiddeld 340 tot 1.500 liter water nodig. Voor Nederlandse producten is dat 180 tot 650 liter. Het water dat gebruikt wordt, is regenwater, grondwater en water uit beken en sloten.
Bron: Voedingscentrum.
Geef planten water met kookvocht
Afgekoeld kookvocht (zonder veel zout) is prima om je planten mee water te geven. Zo verbruik je minder kraanwater en hoeft het ook niet schoongemaakt te worden. Dat scheelt elke week 2 tot 6 liter drinkwater. En met heet kookvocht ga je milieuvriendelijk het onkruid tussen je tegels te lijf.
Tip: Gebruik niet te grote pannen bij het koken, zo bespaar je op voorhand al water.
Folder Waterschijf van vijf
De folder Waterschijf van vijf boordevol weetjes en tips om bewuster om te gaan met water. Download de folder hier: