Weetjes en tips: wassen
De categorie wassen bestaat uit zeven weetjes en tips om bewuster om te gaan met water. Klik hieronder op een onderwerp om meteen naar de informatie te gaan:
Nieuwsbrief Bewuster omgaan met water
Onze nieuwsbrief Bewuster omgaan met water verschijnt 2 keer per jaar. Meld je aan als je de nieuwsbrief voortaan automatisch wil ontvangen.
Beperk je douchetijd
Met 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten, bespaar je al gauw 40 liter water. Neem een douchetimer die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.
Tip:
- Plaats een waterbesparende douchekop;
- Douche nog niet warm? Vang het koude water op in een emmer om bijvoorbeeld de planten mee water te geven;
- Gebruik de wekker van je telefoon als douchetimer;
- Gebruik een ouderwetse zandloper als douchetimer.
Ga in de douche in plaats van in bad
Ga in de douche in plaats van in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost bijna 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten! Probeer het maar eens uit: laat het bad 5 minuten vol lopen en alleen je voeten zijn onder water.
Tip: plaats een waterbesparende douchekop.
Kies een waterbesparende douchekop
Kies een waterbesparende douchekop, dan gebruik je ongemerkt minder water per minuut.
Draai de kraan dicht
Je gebruikt minder water als je bij het tandenpoetsen, handen wassen en scheren de kraan dicht draait. Vul een glas water om te spoelen. Zo stroomt er geen schoon kraanwater het riool in. En hoeft het ook niet schoongemaakt te worden op onze rioolwaterzuivering.
Zet de wasmachine pas aan als de trommel vol is
Zet de wasmachine pas aan als de trommel vol is. Je bespaart zo water en zorgt voor een schone was. De meeste wasmachines werken het beste met een volle trommel.
Gebruik waterbesparende apparatuur
Gebruik waterbesparende apparatuur.
Gebruik emmers water bij het auto wassen
Met een autowasbeurt met de tuinslang verbruik je al gauw 150 liter water. Je kunt in plaats daarvan ook een paar emmers gebruiken. Is er een wadi in jouw woonwijk? Was dan jouw auto in de wasstraat. Zo voorkom je dat zeepresten en andere schadelijke stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen.
Folder Waterschijf van vijf
De folder Waterschijf van vijf boordevol weetjes en tips om bewuster om te gaan met water. Download de folder hier: